Zelenskyj bjuder in Trump

Volodymyr Zelenskyj ser gärna ett besök från USA:s förre president Donald Trump – så att han kan förklara hur kriget fungerar. Det säger Ukrainas president i en intervju med tv-kanalen NBC.

Presidenterna Volodymyr Zelenskyj och Donald Trump i ett möte i New York 2019. Arkivbild.

Presidenterna Volodymyr Zelenskyj och Donald Trump i ett möte i New York 2019. Arkivbild.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

Ukraina2023-11-05 18:48

– Om han kommer hit så kan jag på 24 minuter, inte mer, förklara att han inte kan få slut på kriget, och det på grund av Putin, säger Zelenskyj till tv-bolaget NBC.

Bakgrunden är Trumps tidigare uttalanden om att han bara skulle behöva 24 timmar för att få slut på kriget.

– Vad ska jag säga? Först och främst är han välkommen hit. Jag bjuder in honom till Ukraina, säger Zelenskyj.

Inte pratat på två år

Ukrainas president säger att han inte har pratat med Trump sedan denne lämnat vita huset i januari 2021.

– President (Joe) Biden var här och jag tror att han insåg en del saker som man bara kan förstå om man är på plats. Om han (Trump) inte försöker eller är redo att åka hit kan han inte nå fred.

Trump har i valtal hävdat att kriget i Ukraina snabbt skulle ta slut om han satt i Vita huset. På en fråga exakt hur detta skulle gå till sade han till Fox News i juli att det beror på hans mycket goda kontakter med såväl Zelenskyj som Vladimir Putin.

– Jag skulle säga till Zelenskyj att det räcker, du måste få till ett avtal. Och jag skulle säga till Putin att om du inte går med på ett avtal ger jag honom (Zelenskyj) massor.

– Jag hade fått till ett avtal på en dag. En dag.

Förstår krigströtthet

Zelenskyj säger i intervjun med programmet "Meet the press" att han "inte är redo att prata med terroristerna, för deras ord betyder inget", med hänvisning till Ryssland.

– De måste lämna vårt territorium, först då kan världen börja prata om diplomati.

Han medger dock att han inser att omvärldens inställning till kriget kan ändras och att viss krigströtthet kan infinna sig.

– Världen gav oss tre dagar. Nu har det gått nästan två år. Självklart är många trötta, de på slagfälten är trötta och vill hem till sina familjer. Och runt om i världen är folk trötta, det förstår jag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!