Zelenskyj chockad över sent svar pÄ nödrop

Vattnet fortsÀtter att stiga efter förstörelsen av kraftverksdammen Kachovka i södra Ukraina. Volodymyr Zelenskyj sÀger att han Àr chockad över sen hjÀlp frÄn FN och Röda Korset.

Evakuerade mÀnniskor i staden Cherson, dÀr vattnet pÄ sina hÄll stigit sex meter över normala nivÄer.

Evakuerade mÀnniskor i staden Cherson, dÀr vattnet pÄ sina hÄll stigit sex meter över normala nivÄer.

Foto: Roman Hrytsyna/AP/TT

Ukraina2023-06-07 18:14

Ett stort antal samhĂ€llen har lagts under vatten och minst 3 000 mĂ€nniskor har tvingats lĂ€mna sina hem efter att de svĂ€mmats över.

VattennivÄn Àr upp till sex meter högre Àn normalt och enligt myndigheterna kan det dröja upp till tio dagar innan vattnet Àr borta.

HjÀlp till de nödstÀllda Àr pÄ vÀg, inte minst med fÀrskvatten som har blivit en bristvara. Men frÄn internationellt hÄll har hjÀlpen dröjt, och det alldeles för lÀnge enligt president Volodymyr Zelenskyj.

I en intervju med Politico och Die Welt sÀger han att han Àr chockad över att FN och Röda Korset var sena att svara pÄ nödropen.

– Trots att katastrofen intrĂ€ffade för flera timmar sedan Ă€r de inte pĂ„ plats hĂ€r Ă€nnu. De har inte gett nĂ„gon respons. Jag Ă€r chockad, sĂ€ger han.

HjÀlp pÄ vÀg

Presidenten uppger vidare att man frÄn ukrainsk sida inte kan hjÀlpa de utsatta som befinner sig pÄ ryskockuperade östra sidan om floden Dnepr.

– SĂ„ fort vĂ„ra hjĂ€lparbetare försöker rĂ€dda dem beskjuts de, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:

– MĂ€nniskor och djur har dött. FrĂ„n hustaken pĂ„ de översvĂ€mmade husen ser folk drunknade kroppar flyta förbi. Man kan se det pĂ„ andra sidan floden ocksĂ„. Det Ă€r mycket svĂ„rt att fĂ„ ut folk frĂ„n den ockuperade delen av Cherson.

Bara timmar efter att intervjun publicerades talade han med Frankrikes president Emmanuel Macron, som lovade snar hjÀlp.

"Frankrike fördömer denna avskyvÀrda handling som hotar befolkningen. Inom de nÀrmaste timmarna kommer vi att skicka hjÀlp Ät de mest akut behövande", skriver Macron pÄ Twitter pÄ onsdagskvÀllen.

Mer hjÀlp kan komma. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelar att han pÄ torsdagen kommer att leda ett möte om samordning av nödhjÀlp frÄn NatolÀnderna.

LÄngtgÄende konsekvenser

Hur stor dammkatastrofens omfattning Àr kommer dock inte att stÄ klart Àn pÄ ett antal dagar, sÀger Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitÀr hjÀlp (Ocha).

– Men det stĂ„r redan klart att det kommer att bli allvarliga och lĂ„ngtgĂ„ende konsekvenser för tusentals mĂ€nniskor i södra Ukraina, pĂ„ bĂ„da sidor om frontlinjen, sade han till FN:s sĂ€kerhetsrĂ„d natten till onsdag enligt The Guardian.

Ukrainas premiÀrminister Denis Sjmyhal kallar förstörelsen av Kachovka-dammen en av de vÀrsta miljökatastroferna i Europa de senaste Ärtiondena.

Landets jordbruksdepartement uppger att förstörelsen kan leda till att mÄnga av de fÀlt som normalt bevattnas med hjÀlp av dammen nu kommer "att förvandlas till öken nÀsta Är". Enligt departementet hotas tvÄ procent av Ukrainas totala Äkermark pÄ 33 miljoner hektar.

Anklagar varandra

Vad som orsakat kollapsen Àr inte fastlagt Ànnu, men Ryssland och Ukraina fortsÀtter att anklaga varandra.

Tymofiy Mylovanov, tidigare ukrainsk minister för ekonomisk utveckling och handel och nu rÄdgivare Ät president Zelenskyj sÀger till TT att förstörelse av dammen Àr "en vanlig rysk strategi".

– Det Ă€r en kombination av brĂ€nda jordens taktik och terror tills motstĂ„ndaren stĂ„r pĂ„ knĂ€. Ryssland signalerar att det inte finns nĂ„gon grĂ€ns för var de kommer att sluta. Det hĂ€r Ă€r maffia- och terroristmetoder.

Dammkatastrofens omfattning kommer att klargöras de kommande dagarna, sÀger FN:s organ för humanitÀr hjÀlp.
Dammkatastrofens omfattning kommer att klargöras de kommande dagarna, sÀger FN:s organ för humanitÀr hjÀlp.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!