1 730 soldater från stålverket Azovstal har gett upp och lämnat stålverket den senaste veckan. Det säger Rysslands försvarsdepartement, men uppgifterna har inte kommenterats av Ukraina. Enligt Ryssland befann sig sammanlagt runt 2 000 soldater i stålverket i början av veckan.
Förhoppningen från Ukrainas sida är att soldaterna, som förts till ryskkontrollerat område, ska kunna utväxlas mot ryska soldater i ukrainsk fångenskap. Men Ryssland hotar med att utreda soldaterna för krigsbrott, uppger AFP.
Ryssland beskriver skeendet som en kapitulation från ukrainskt håll medan Ukraina uttrycker det som att soldaterna i stålverket evakueras efter att till fullo utfört sina uppdrag att binda upp ryska styrkor.
"God vysjyvanka dag!"
Stålverket är det enda som står i vägen för att Ryssland fullt ut ska kunna förklara Mariupol, den största ukrainska staden som då skulle ha intagits av Moskva, helt under rysk kontroll – vilket i princip alltså redan är fallet.
I ett inspelat tal säger president Volodymyr Zelenskyj att även om Mariupol skulle falla har Rysslands invasion i stort varit "ett absolut misslyckande".
I ett inlägg på sociala medier hyllar presidenten – iklädd en traditionell folkdräktsskjorta, en så kallad vysjyvanka – det ukrainska folket för att det fortsatt står "starkt, oslagbart, modigt och fritt".
Torsdagen var en helgdag i Ukraina, där tillverkningen och bärandet av folkdräkten traditionellt hyllas. I år, säger Zelenskyj, har vysjyvankan blivit en symbol i motståndet mot den ryska invasionen.
– Det här är vår heliga amulett i det här kriget. God vysjyvanka-dag, Ukraina! säger han.
Några fredssamtal syns inte i svallvågorna av att de ukrainska soldaterna börjat lämna stålverket. Tvärtom skriver Mychajlo Podoljak, rådgivare till Zelenskyj och medlem i tidigare förhandlingsdelegationer, på Twitter att "fram till dess att Ryssland är redo att fullt ut lämna ockuperade områden förhandlar vi med vapen, sanktioner och pengar".
Kanske kan ett samtal mellan USA:s högste militäre ledare, general Mark Milley, och hans ryske motsvarighet, generalstabschefen Valerij Gerasimov, öppna för dialog. De två ska åtminstone enligt USA ha pratat med varandra, och det för första gången sedan kriget bröt ut.
Turistmål?
Den ryskstödda separatiströrelsen Folkrepubliken Donetsk har å sin sida redan börjat smida planer för ett framtida Mariupol, i dag sönderbombat.
Enligt ledaren Denis Pusjilin planerar ockupanterna att riva det stora stålverket i staden, som tidigare var en betydande del av stadens inkomst. I stället ska staden bli en turistort, med sitt läge vid Svarta havet, uppger han enligt tankesmedjan ISW.
ISW:s analytiker fnyser dock åt planerna och skriver att Ryssland inte behöver en sådan turistort, däremot behöves den typ av inkomst som en anläggning som Azovstal tidigare genererat.