Zelenskyj hedrar soldater vid frontens Bachmut

Ukrainas president besökte vid frontlinjen vid staden Bachmut, där våldsamma strider rasat de senaste månaderna. –Det här är inte bara Bachmut. Det är fästning Bachmut, sade presidenten.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj delar ut en medalj till en soldat i Bachmut.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj delar ut en medalj till en soldat i Bachmut.

Foto: Ukrainas presidentkansli/AP/TT

Ukraina2022-12-20 13:04

Besöket i Donbassregionen och den utsatta staden var givetvis omgärdat av hemlighetsmakeri. Men på plats vistades Zelenskyj sin vana trogen utomhus och talade med soldater och befälhavare samt delade ut förtjänstmedaljer.

– Här i Donbass försvarar ni hela Ukraina. Ryssland vill genomföra samma sak här som de gjort i andra städer i vårt land. De vill inte att något ukrainskt ska få existera, sade Zelenskyj till de samlade soldaterna.

– Sedan i maj har ockupanterna försökt att bryta ner vår stad, men tiden går och Bachmut har inte bara lyckats bryta ned den ryska armén, nu bryter den ned ryska legoknektar som kom för att ersätta den ödelagda ockupationsarmén.

Stort symbolvärde

Bachmut har visst strategiskt värde för dess närhet till städerna Kramatorsk och Slovansk, två viktiga ukrainska fästen i regionen Donetsk. Men försöken att erövra staden har också fått ett symbolvärde för Moskva som vill kunna visa upp en militär framgång för hemmabefolkningen.

I september meddelade Rysslands president Vladimir Putin att Moskva – i strid med folkrätten – annekterar de fyra ukrainska regionerna Cherson, Zaporizjzja, Donetsk och Luhansk, trots att Ryssland inte vid någon tidpunkt under kriget har kontrollerat någon av regionerna i sin helhet.

Putin sade i ett videoinspelat uttalande på tisdagen att situationen i de fyra regionerna är "extremt svår".

I uttalandet säger Putin även att han vill se ökad bevakning längs Rysslands gränser och beordrar därmed de federala myndigheterna att trappa upp övervakningen av landets gränsområden. Enligt presidenten är åtgärden nödvändig för att förebygga "risker från hot utomlands" och "förrädare" på hemmaplan.

Från Ryssland kom också besked om president Putin under onsdagen ska presentera landets militära mål för 2023, meddelade presidentkansliet i Kreml.

Tyska försök

Medan kontakterna mellan Kreml och västvärlden för närvarande är tämligen djupfrysta, så pågår försök att påverka president Putin genom mäktiga ombud – det vill säga Kina.

Det tyska presidentkansliet meddelade på onsdagen att president Frank-Walter Steinmeier hade talat i telefon med Kinas ledare Xi Jinping.

"Presidenten underströk den gemensamma betydelsen för Kina och Europa att kriget (i Ukraina) avslutas, att Ukrainas suveränitet respekteras och att ryska trupper retirerar", meddelar presidentkansliet i Berlin.

President Steinmeier bad Xi att utnyttja sitt inflytande för att påverka den ryske presidenten Vladimir Putin, enligt kansliet.

Nygrävda gravar i Bachmut den 18 december.
Nygrävda gravar i Bachmut den 18 december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!