Zelenskyj: Inget dödläge i offensiven

EU markerade totalt stöd för Ukraina i det ryska invasionskriget genom ett blixtbesök av EU-toppen Ursula von der Leyen. President Volodymyr Zelenskyj passade på att förneka att den ukrainska motoffensiven är i ett dödläge.

EU:kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

EU:kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina2023-11-04 09:56

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen genomförde ett oannonserat besök i Kiev på lördagen, med målet att visa sitt intresse av att Ukraina en gång ska kunna bli en medlemsstat.

Men huvudämnet på den gemensamma presskonferensen var den ukrainske befälhavaren Valerij Zaluzjnyjs kommentar till den brittiska tidskriften the Economist om att den ukrainska offensiven står still.

Människor är trötta

– Tid har gått, människor är trötta. Men detta är inte ett dödläge, sade Zelenskyj och passade på att förneka uppgifter om att västländer försöker pressa Ukraina att inleda fredsförhandlingar.

– Ingen av våra partner pressar oss att sitta ned med Ryssland, att tala med landet eller att ge det något.

Han konstaterade dock att utvecklingen i Mellanöstern får stor uppmärksamhet, och att detta tjänar ryska intressen i invasionskriget.

– Vi har övervunnit svårigheter förr, sade han lakoniskt.

Flera milstolpar

Huvudämnet för von der Leyens besök var dock att visa Kiev – och EU:s 27 medlemsländer – att hon tror på ett medlemskap för Ukraina.

– Ni har nått flera milstolpar. Ni reformerar rättssystemet. Ni tacklar oligarkens grepp om landet, ni angriper pengatvätt och mycket mer, sade von der Leyen.

Så tog hon en kort paus, och konstaterade:

– Vi får aldrig glömma att ni strider i ett krig om överlevnad, och samtidigt genomför djuplodande reformer.

Under sitt besök ska von der Leyen även tala i Ukrainas parlament, uppger den ukrainske parlamentsledamoten Jaroslav Zjeleznjav på Telegram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!