– Det är helt skandalöst, sade USA:s president Joe Biden om Rysslands besked att landet omedelbart slutar följa avtalet.
Den amerikanske utrikesministern Antony Blinken beskriver det som att Ryssland använder världens tillgång till livsmedel som ett vapen.
Det ryska beslutet riskerar att förvärra den globala livsmedelskris som Rysslands anfallskrig redan har orsakat, enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell.
"EU uppmanar Ryssland att drar tillbaka sitt beslut", skriver spanjoren på Twitter.
FN:s generalsekreterare António Guterres meddelar att det är av högsta vikt att spannmålsflödena fortsätter som överenskommet.
Zelenskyj: Väntat
Enligt avtalet ska Ryssland tillåta export av spannmål från Ukraina, som är en av världens största spannmålsexportörer. Ett avtal nåddes efter långa förhandlingar.
Men det var ganska väntat att Ryssland skulle dra sig ur det, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Enligt honom började Ryssland aktivt hindra fartyg lastade med spannmål redan i september. Han säger att flera fartyg har stått still i flera veckors tid och att totalt 176 stycken stoppas från att lämna ukrainska hamnar.
Presidenten beskriver det ryska agerandet som helt överlagt.
– Varför ska en handfull personer någonstans i Kreml få avgöra om om folk i Egypten eller Bangladesh får mat på borden? Ett kraftfullt internationellt svar behövs nu, säger Zelenskyj i ett filmklipp som publiceras via Telegram.
Bilder tyder på annat
Rysslands besked gavs några timmar efter ett drönaranfall mot hamnen i staden Sevastopol på Krimhalvön.
Från ryskt håll beskrevs det som det mest omfattande anfallet mot Krim hittills i kriget i år. Samtidigt hävdades det att alla fientliga objekt hade skjutits ned och att endast ett minröjningsfartyg och en försvarsvall hade fått mindre skador.
Drönarna kom från luften och från havet. Enligt den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) kan de ha skadat en av av fregatterna i Rysslands Svartahavsflotta. Obekräftade bilder tycks visa hur en rysk fregatt av Grigorovitj-modell träffades av minst ett föremål, enligt ISW.
Enligt obekräftade uppgifter handlar det om fregatten Amiral Makarov, som är en av tre Grigorovitj-fregatter i Rysslands Svartahavsflotta.
"Ryska tjänstemän ville inte kännas vid några skador på en Grigorovitj-fregatt, ungefär som när det ryska försvarsdepartementet förnekade att kryssningsfartyget Moskva hade fått några skador när ukrainska styrkor sänkte det den 14 april", skriver ISW.
Från dessa fregatter skjuts kryssningsrobotar. Det vore rimligt att Ukraina riktar anfall mot dem "givet de upptrappade ryska drönar- och robotanfallen mot ukrainsk energiinfrastruktur", enligt ISW.
Antyder ryskt "slarv"
Från ukrainskt håll har det syrligt antytts att ryssar verkar ha "slarvat" med sprängmedel ombord på fyra fartyg, bland dem en fregatt, i Sevastopols hamn.
Ryssland gick snabbt ut och riktade anklagelser mot Storbritannien: dels för inblandning i lördagens drönaranfall, dels för inblandning i ett sabotage av gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Det tillbakavisades lika snabbt av Storbritannien, som svarade att Ryssland "sprider falska påståenden av episka proportioner".
Anklagelserna syftar enbart till att "vända uppmärksamhet från det ansvar som Ryssland ensamt bär för det anfallskrig som det genomför mot Ukraina", enligt en talesperson för Frankrikes utrikesdepartement.
Rysslands ambassadör i USA, Anatolij Antonov, fräser tillbaka.
"Washingtons reaktion på terrorattacken mot hamnen i Sevastopol är helt skandalös", skriver han på Telegram, och kräver ett fördömande.
Ryssland har konsekvent benämnt ukrainska attacker mot militära mål på annekterad eller ockuperad mark som terrorattacker. Inom ramen för ett krig är det legitima krigshandlingar.