Zelenskyj: Putin vill att enigheten ska kollapsa

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnade för att Ryssland räknar med att västs enighet ska "kollapsa" nästa år under ett tal vid ett digitalt möte inför G7-ländernas ledare.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina2023-12-06 20:46

– Ryssland hoppas bara på en sak – att den fria världens enighet ska kollapsa nästa år, sade Zelenskyj enligt det ukrainska presidentkansliet.

Vid mötet närvarade ledare som USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, rapporterar AFP.

G7 består av Frankrike, Japan, Kanada, Italien, Tyskland, Storbritannien och USA.

Mötet sker samtidigt som det på flera håll – bland annat i europeiska länder och USA – lyfts röster mot fortsatt stöd för Ukraina.

– Vi måste vinna kampen om motivation. Vårt folks motivation och hela Europas... Den pågående striden handlar inte bara om Ukrainas öde – det handlar om Europa, sade Zelenskyj.

Zelenskyj uppmanade EU att "uppfylla" löftet om att inleda medlemskapsförhandlingar med Kiev. Ungerns ledning har på flera håll uttryckt motstånd för att inleda förhandlingar om Ukrainas inträde i EU.

Den ukrainske presidenten varnade också för att Rysslands president Vladimir Putin "markant ökat trycket vid fronten".

Trots en ukrainsk motoffensiv där en stor mängd vapen från västerländska länder använts har frontlinjen inte förflyttats mycket på mer än ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!