Zelenskyj: Sex miljoner hushåll utan el

Över sex miljoner hushåll är fortfarande utan el på grund av de ryska attackerna mot ukrainsk energiinfrastruktur, enligt president Volodymyr Zelenskyj. –I kväll fortsätter strömavbrotten i de flesta regionerna och i Kiev, säger han i sitt dagliga tal.

Ryssland har trappat upp beskjutningen av Cherson under de två senaste dagarna, enligt ukrainska uppgifter.

Ryssland har trappat upp beskjutningen av Cherson under de två senaste dagarna, enligt ukrainska uppgifter.

Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Ukraina2022-11-25 11:30

Sedan i onsdags har strömavbrotten ändå minskat med hälften – från tolv miljoner drabbade hushåll, enligt Zelenskyj.

Bland de värst drabbade är huvudstaden Kiev med 600 000 strömavbrott och regionerna Odessa, Lviv, Vinnytsia och Dnipropetrovsk.

Miljoner ukrainare tillbringade torsdagen i mörker efter att Ryssland avfyrat runt 70 robotar mot vatten- och energianläggningar runtom i Ukraina. Det uppgav Kievs borgmästare Vitalij Klytjko.

"Klarar vintern"

Med Rysslands systematiska angrepp mot ukrainsk energiinfrastruktur och med en temperatur som närmar sig nollstrecket har oro väckts för en hälsokris i det krigsdrabbade landet.

Men Ukrainas presidentfru Olena Zelenska är övertygad om att ukrainarna kommer att uthärda vintern.

– Vi är redo att stå ut, säger president Volodymyr Zelenskyjs fru Olena i en intervju med BBC.

Olena Zelenska citerar en färsk opinionsmätning där 90 procent av Ukrainas befolkning sade sig vara redo att leva med elbrist i två till tre år – om ett EU-medlemskap är inom räckhåll. Men det är en lång, kall väg att vandra.

– Ibland kan det vara väldigt svårt, säger hon.

Sjukhus evakueras

I den nyligen befriade staden Cherson evakueras sjukhuspatienter efter att Ryssland trappat upp beskjutningen mot staden, enligt regionens guvernör Jaroslav Janusjevytj.

Cherson är under rysk beskjutning för andra dagen i rad. Under fredagen skördade de ryska anfallen 15 civila liv och skadade 35. Det uppger Halyna Lugova, representant för de lokala myndigheterna.

I torsdags dödades minst tio personer och 50 skadades, enligt Janusjevytj.

Ryska robotar har träffat bland annat bostäder och ska också ha förstört bostadsområden som inte tidigare drabbats av kriget.

Ryssland drog sig ur staden Cherson för omkring två veckor sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!