Zelenskyj söker Ukrainastöd i Latinamerika

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj söker stöd i striden mot den ryska invasionsstyrkan hos flera latinamerikanska ledare under sitt besök i Buenos Aires.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mellanlandade i Kap Verde för ett möte med premiärminister Ulisses Correia e Silva, på resan till Argentina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mellanlandade i Kap Verde för ett möte med premiärminister Ulisses Correia e Silva, på resan till Argentina.

Foto: Ukrainas presidentkansli/AP/TT

Ukraina2023-12-10 17:45

President Zelenskyj är en av de stats- och regeringschefer som har rest till Argentina för att närvara vid installationsceremonin för president Javier Milei.

Zelenskyjs närvaro vid den kontroversielle Mileis installation beror på det tidiga stöd som Milei visat för Ukraina vid den ryska invasionen.

Direkt efter Mileis oväntade seger i presidentvalet ringde Zelenskyj och tackade honom för stödet "som uppskattas av ukrainare".

Men Zelenskyj passade på att söka ökat stöd från flera latinamerikanska länders ledare. Under söndagen träffade han Ecuadors president Daniel Noboa, Paraguays ledare Santiago Pena och Uruguays president Luis Lacalle Pou.

Samtliga tre ledare har röstat för en FN-resolution i februari om att kriget i Ukraina måste avslutas av Ryssland.

Zelenskyjs försök att utöka bilaterala samarbeten med länderna kommer samtidigt som Ryssland direkt och indirekt försöker närma sig flera länder i Latinamerika.

På vägen till Argentina mellanlandade Zelenskyj i Kap Verde för ett möte med önationens premiärminister Ulisses Correia e Silva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!