Zelenskyj: Stoppa visum till ryska medborgare

–Stäng era gränser för alla ryska medborgare i ett år.Den uppmaningen ger Volodymyr Zelenskyj till alla västländer.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.

Foto: Javad Parsa/AP/TT

Ukraina2022-08-09 11:37

Att sluta utfärda visum till ryska medborgare, tillsammans med ett embargo mot köp av rysk energi, skulle kunna förhindra att Ryssland annekterar nya områden i Ukraina, säger Zelenskyj i en intervju med Washington Post.

– Den effektivaste sanktionen vore att andra länder stängde sina gränser för ryska medborgare i ett års tid, säger presidenten i intervjun.

Zelenskyj säger att stängda gränser för ryska medborgare skulle vara en fingervisning om att de borde respektera andra länders gränser.

Finland ett kryphål

Att ryska flyg i dag inte tillåts flyga till länder i EU och Nordamerika räcker inte, enligt presidenten. Det finns nämligen kryphål, till exempel kan ryska medborgare fortfarande ansöka om visum till USA och många andra länder i väst.

Ett annat kryphål är att använda Finland som transitland för ta sig vidare till semesterorter vid Medelhavet. Svenska Yle rapporterar att ryska företag säljer bilresor från S:t Petersburg till flygplatserna i Helsingfors och Villmanstrand, därifrån de sedan kan resa vidare ut i Europa. Det är nämligen inte förbjudet för en rysk medborgare att stiga på ett plan i Finland.

Diskuteras i EU

För närvarande krävs en tidsbokning för att kunna lämna in en visumansökan till Finland. Man har nu dragit ner på antalet mottagningstider i hopp om att det ska leda till ett minskat antal visum.

För att täppa till kryphålen ytterligare har Finlands statsminister Sanna Marin föreslagit ett EU-gemensamt beslut om att stoppa visum till ryska medborgare. Frågan kommer att diskuteras på EU-nivå under ett inofficiellt utrikesministermöte i slutet av augusti, uppger svenska Yle.

Fått kritik

Men förslaget har också fått kritik för att vara en form av kollektiv bestraffning som skulle försvåra för Putin-motståndare att lämna landet.

Som svar på kritiken säger Zelenskyj att hela den ryska befolkningen faktiskt kan hållas som ansvarig för Rysslands krig i Ukraina.

– Befolkningen har valt den ryska regeringen och de gör inte motstånd mot den, de argumenterar inte mot den och de skriker inte åt den.

Kremls talesman Dmitrij Peskov säger i ett uttalande på tisdagen att man ser "extremt negativt" på förslaget i Moskva.

"Varje försök att isolera Ryssland eller ryssarna är ett försök utan några framtidsutsikter", säger Peskov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!