Zelenskyj uppmanar civila att lämna Donetsk

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar i starka ordalag till evakuering av civila i regionen Donetsk i östra Ukraina, där det varit kraftiga strider mellan rysk och ukrainsk militär den senaste tiden.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina2022-07-30 01:05

Zelenskyj säger att hundratusentals människor, däribland tiotusentals barn, fortfarande befinner sig i stridszoner i det östligt belägna Donbass-området.

– Det finns redan ett regeringsbeslut om obligatorisk evakuering från Donetskregionen, allt håller på att organiseras. . .Vi behöver bara ett beslut från människorna själva, som ännu inte har fattat det. Sätt igång, vi kommer att hjälpa till, säger Zelenskyj i sitt dagliga videotal på sociala medier.

– Ju fler människor som lämnar Donetskregionen nu, desto färre människor kommer den ryska armén att ha tid att döda, säger den ukrainske presidenten.

Han uppger att stöd för evakueringen tillhandahålls av myndigheterna.

– Vi är inte Ryssland. Därför är varje liv viktigt för oss. Och vi kommer att använda oss av alla tillgängliga möjligheter för att rädda så många liv som möjligt och i så stor utsträckning som möjligt begränsa rysk terror, säger Zelenskyj.

Iryna Veresjtjuk, biträdande premiärminister i Ukraina, säger till ukrainska medier att evakueringen måste ske innan vintern börjar eftersom regionens lager av naturgas har förstörts, rapporterar Reuters.

Det brittiska försvarsdepartementet bedömer att Ukraina antagligen framgångsrikt lyckats slå tillbaka småskaliga ryska angrepp vid frontlinjen nära staden Donetsk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!