EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kom till Kiev på torsdagsmorgonen med halva sin kommission i släptåg. 15 andra kommissionärer, däribland svenska Ylva Johansson och utrikeschefen Josep Borrell, ingår i den stora EU-delegationen – en tecken så väl som något på EU:s starka stöd för de styrande i Kiev.
Borrell tog bland annat med sig löften om att fördubbla EU:s utbildningsinsats av ukrainska soldater under året, från 15 000 till 30 000 man – inklusive med utbildning i användande av stridsvagnar från väst. Dessutom utlovas 25 miljoner euro i stöd till minröjning.
Sanktioner och åtal
Efter ett möte med president Volodymyr Zelenskyj utlovar von der Leyen också fler sanktioner mot Moskva.
– Det har varit ett år av lidande - men också av ett legendariskt mod från det ukrainska folket. Det här är en strid mellan demokratier mot en auktoritär regim. Hela EU står med Ukraina i det här, för lång tid framöver, säger hon.
– Den 24 februari, exakt ett år efter att invasionen inleddes, siktar vi på att ha ett tionde sanktionspaket på plats.
Dessutom ska en särskilt internationellt centrum för åtal av "aggressionsbrott i Ukraina" sättas upp i Haag för att samordna insamlandet av bevis mot ryska krigsbrott.
– Förövaren måste ställas inför svars, betonar von der Leyen.
Medlemskap i EU?
Vid ett möte mellan EU-kommissionen och den ukrainska regeringen avtalades också om ukrainskt deltagande i allehanda EU-program, om allt från fortsatt tillfällig tullfrihet till utbildningsstöd och återuppbyggnad.
Några klara besked om hur det ska gå med Ukrainas drömmar om medlemskap i EU gavs dock inte – och var heller inte väntat.
Tidigast i höst väntas EU-kommissionen kunna ge förslag om nästa steg på den långa vägen.
– Det finns sju steg som måste genomföras. Ukraina gör goda framsteg på de här stegen. Det kommer att bli en muntlig uppdatering om framstegen för medlemsländerna i EU under våren. Men fokus ligger på den stora skriftliga utvidgningsrapporten som kommer i höst, säger von der Leyen på en presskonferens tillsammans med Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal.
"Vi går framåt"
Beslut om att inleda medlemskapsförhandlingar måste tas med enhällighet av EU:s medlemsländer och är något som brukar ta lång tid att komma fram till.
Sjmyhal är ändå hoppfull om att Ukraina klarar av att göra sina "hemläxor".
– Det är mycket arbete som krävs, men vi går framåt och vi kommer att accelerera ännu mer, säger premiärministern.
Även president Zelenskyj trycker på.
– Varje steg för ett närmare förenande av Ukraina och EU inspirerar våra medborgare. Det räcker inte med att bara att ha segrar på slagfältet. Det är också viktigt att kunna tro på Europa, ett fredligt och förenat Europa, säger presidenten efter sitt möte med von der Leyen.
Klädkod i Kiev
Torsdagens möten följs på fredagen av ett formellt toppmöte mellan Ukraina och EU, med von der Leyen, president Zelenskyj och EU:s rådsordförande Charles Michel som deltagare.
Stor vikt har lagts vid säkerheten. Inga tider eller lokaler har offentliggjorts för mötena. Därtill har de inresta kommissionärerna också fått särskilda anvisningar om hur de uppträda – och även klä sig. Normala möteskläder, typ kostym, är vad som rekommenderas.
"Inte grönt, kaki eller alltför ljusa färger", lyder anvisningarna enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe.