Expert: Putin vill visa vem som bestÀmmer

Ryska regeringens kravlista till USA och Nato Ă€r en del i en rĂ„ stormaktspolitik, enligt RysslandskĂ€nnaren Johan Norberg. Med sina sĂ„ kallade "sĂ€kerhetsförslag" hoppas president Putin sĂ€tta dagordningen – nĂ„got som kan ha viss framgĂ„ng.

Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu.

Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu.

Foto: Mikhail Metzel/AP/TT

Ukraina/Ryssland2021-12-23 14:21

Inget ukrainskt Natomedlemskap, garantier för att försvarsalliansen inte fortsÀtter att vÀxa, och stopp för förflyttning av styrkor och vapen till lÀnder som blivit medlemmar efter 1997.

Det Àr en del av innebörden i den kravlista Ryssland skickat till USA och Nato, mot bakgrund av Ukrainakonflikten, som under hösten trappats upp kraftigt med omfattande rysk mobilisering vid grÀnsen mot grannlandet.

Förslaget har mötts med kallsinne av omvÀrlden. Sveriges överbefÀlhavare Micael Bydén kallar det "oacceptabelt" i en intervju med TT, och frÄn amerikanskt hÄll avfÀrdar man delar av listan som omöjliga att godta.

"Utövar stormaktspolitik"

Vladimir Putin Àr medveten om att USA och Nato knappast Àr intresserade av att gÄ honom till mötes under de samtal som enligt Kreml ska hÄllas i en nÀra framtid. Den ryske presidenten vet dock precis vad han gör, enligt Johan Norberg, sÀkerhetspolitisk analytiker pÄ Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Ryssland utövar stormaktspolitik. Man vill visa vem som bestĂ€mmer, sĂ€ger han till TT.

– I detta ingĂ„r att man ska ha en inflytandesfĂ€r. Det betyder i praktiken att man ska kunna bestĂ€mma över andra lĂ€nders utrikes- och sĂ€kerhetspolitiska val, ungefĂ€r som under Sovjettiden.

Det ryska talet om "gemensamma anstrÀngningar och gemensam sÀkerhet" Àr en avledande manöver, enligt Norberg.

– Vi ska ha klart för oss att det handlar om en aktör som utövar rĂ„ makt snarare Ă€n Ă€gnar sig Ă„t internationellt samarbete.

Vill sÀtta dagordningen

SÄ varför lÀgger Putin fram en kravlista som han vet inte kommer att accepteras? Av flera skÀl, enligt Norberg, men till stor del handlar det om att sÀtta dagordningen och vara den part som agerar, medan andra tvingas reagera.

– Om det blir förhandlingar sĂ„ kommer de att utgĂ„ frĂ„n eller i alla fall ta hĂ€nsyn till den ryska stĂ„ndpunkten. Det Ă€r det ena, att det Ă€r en bra förhandlingsstart. Det andra Ă€r att om vĂ€st avfĂ€rdar det hĂ€r och inte kommer till förhandlingsbordet, dĂ„ kan Ryssland sĂ€ga: "Titta, vi försökte prata, men de vill inte. Nu Ă€r vi tvingade att anvĂ€nda militĂ€ra medel".

Just anvÀndandet av militÀrmakt har ocksÄ visat sig framgÄngsrikt för landet i en rad konflikter sedan kriget i Georgien 2008, som mÄnga bedömare ser som startpunkten för en ny och mer aggressiv rysk utrikespolitik.

– Antingen direkt, som dĂ„ Ryssland tog och illegalt annekterade Krim samt startade krig i Donbass i Ukraina, eller indirekt som nu, genom att hota och skramla med vapen. Ryssland har inte sĂ„ mĂ„nga andra instrument kvar för att fĂ„ omvĂ€rldens uppmĂ€rksamhet, sĂ€ger Norberg.

Putin: USA pÄ vÄr tröskel

FrÄn ryskt hÄll ges en diametralt annorlunda bild av Ukrainakonflikten. Vid sin Ärliga presskonferens pÄ torsdagen sÀger Putin att hans ukrainske motpart Volodymyr Zelenskyj Àr duperad av "radikala krafter", och anklagar Nato för att ha bedragit Ryssland genom att ta upp nya medlemmar frÄn det forna östblocket.

– Har vi placerat ut robotar vid USA:s grĂ€nser? Nej, det Ă€r USA som har kommit till oss med sina robotar, de Ă€r redan pĂ„ vĂ„r tröskel, sĂ€ger han, enligt nyhetsbyrĂ„n Reuters.

Fakta: Rysslands krav pÄ Nato

HĂ€r Ă€r nĂ„gra av de krav – av Ryssland kallade ”sĂ€kerhetsförslag” – som Ryssland vill att Nato och USA ska gĂ„ med pĂ„:

* Utesluta ytterligare Nato-utvidgning, inklusive att Ukraina blir medlem i militÀralliansen.

* Inte tillföra fler styrkor och vapen till lÀnder som blivit medlemmar i Nato efter 1997 (det vill sÀga samtliga lÀnder frÄn det forna östblocket).

* Inte genomföra Nato-insatser i Ukraina, Östeuropa, Kaukasien och Centralasien.

* Inte starta USA-baser i lÀnder som tidigare ingÄtt i Sovjetunionen och inte Àr med i Nato.

Dessutom föreslÄs bland annat att Ryssland och USA gemensamt ska enas om att inte placera kÀrnvapen utanför det egna territoriet, inte beteckna varandra som motstÄndare, inte utbilda andra lÀnder i hantering av kÀrnvapen och inte placera bombplan eller fartyg i omrÄden dÀr de kan anfalla motparten.

KĂ€lla: Reuters

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!