– Vissa menar att det är ett uppror och att det blir en kupp först om Prigozjin lyckas inta Moskva. Det är hårklyverier. Det är anmärkningsvärt att den lojala styrkan nu vänder sig mot Putin. Det är den politiska ledningen som skapat Wagner, som skapat det här monstret, fortsätter Vendil Pallin.
Konflikten började med motsättningar mellan den paramilitära gruppen Wagners ledare Jevgenij Prigozjin och Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu.
Men den har trappats upp med tiden, och nu har Prigozjin manat alla ryssar att följa gruppens kamp mot landets militärledning, synbarligen tagit över delar av den ryska staden Rostov-vid-Don och säger sig även ha skjutit ner en rysk militärhelikopter.
President Vladimir Putin talar i sin tur om högförräderi mot landet, och lovar att ta i med hårdhandskarna.
"I direkt konflikt"
Säkerhetstjänsten FSB har inlett en brottsutredning mot Prigozjin för uppmaning till väpnat uppror.
– Från att Prigozjin var väldigt noga med att han inte kritiserade Putin personligen och inte heller den federala säkerhetstjänsten FSB så har han i praktiken hamnat i direkt konflikt med dem, säger Vendil Pallin.
Utvecklingen framöver är svårbedömd. Men det som är tydligt är att den ryske presidenten Vladimir Putins ställning är försvagad, enligt Vendil Pallin.
– Han har godkänt förbanden (Wagner) och det faktum att de har vänt sig emot honom försvagar hans ställning. Det är en missräkning, säger hon.
"Nu ifrågasatt"
Nyligen satt Putin ned med militärpatriotiska bloggare, rabblade siffror och hur bra han ansåg att det går i kriget i Ukraina.
Men mötet fick motsatt effekt, andra militärbloggare kritiserade Putin och hävdade att han är inte har någon koll på utvecklingen.
– Sedan hade Putin ett möte som sändes i innersta kretsen av säkerhetsrådet som jag menar handlade om att skademinimera. Att förmedla budskapet att han har kontroll. Och så händer det här med Prigozjin bara två dagar senare, säger Vendil Pallin.
– En av Putins viktigaste funktioner, som har gjort att alla är lojala och rättar in sig i ledet, är att han har varit den som avgör maktkamper och ser till att det ändå är stabilitet. Den är nu ifrågasatt, fortsätter hon.
Gudrun Persson, även hon forskningsledare vid FOI, anser att följden av Prigozjins uppror är svår att överblicka.
– Det här är en historisk händelse med potentiellt enorma konsekvenser. Oavsett hur det kommer att gå, så kommer Putin att framstå som försvagad. Att han har låtit det gå så här långt.
Varnar för inbördeskrig
Redan nu har guvernörer tvingats att gå ut och bedyra sin lojalitet gentemot Putin. Dessutom har man infört antiterrorlagstiftning i Moskvaområdet, som ger den federala säkerhetstjänsten utökade befogenheter.
– Bara det är något oerhört, en kraftig signal. Tidigare har man haft det längs gränsområdena till Ukraina och man hade det under lång tid i Tjetjenien efter 1999. Det säger något att man har samma lagstiftning nu i Moskva, säger Vendil Pallin.
Utvecklingen i Ryssland har också fått Putin att gå ut i ett tal till folket – i vilket han vädjade till nationen om enighet.
– Det är ju det som han hela tiden har framhållit som Rysslands styrka gentemot andra, förmågan att ena olika folk i det ryska folket och den ryska världen, säger Vendil Pallin.
– Putin pratar om 1917 års inbördeskrig och använder också ordet "smuta" som alla ryssar känner till, det refererar till Stora oredan på 1600-talet. Alla ryssar känner till referenserna, kopplar direkt vad han varnar för. Putin varnar för inbördeskrig. Det är inte ett styrkebesked.