Ukraina förnekar attack mot rysk oljedepå

Ryssland anklagar Ukraina för att ha attackerat en oljedepå i staden Belgorod, några mil in i Ryssland. Ukraina förnekar att man ligger bakom attacken.

Bilder från ryska myndigheter visar en storbrand vid en oljedepå i Belgorod, Ryssland på fredagen.

Bilder från ryska myndigheter visar en storbrand vid en oljedepå i Belgorod, Ryssland på fredagen.

Foto: Ryska myndigheter via AP/TT

Ukraina/Ryssland2022-04-01 12:35

En representant för Ukrainas nationella säkerhetsråd, Oleksij Danilov, sade på fredagskvällen att man inte låg bakom attacken.

Tidigare under dagen hade Ukrainas utrikesdepartement varken dementerat eller bekräftat ansvar för händelsen.

En ukrainsk attack mot ryskt territorium hade varit den första under det av Ryssland inledda kriget och invasionen av Ukraina.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, fick frågan om händelsen före det att Ukraina förnekat inblandning. Han ansåg att en eventuell ukrainsk attack inte skulle vara en förändring av krigets karaktär.

Däremot skulle ett angrepp kunna vara "smart" ur ett krigföringsperspektiv, säger han.

– Att man med precision slår mot en oljedepå gör att man dels visar att man kan, man skapar inte en massa civila förluster och man kommer att försvåra för ryssarna att förse – gissar jag – sina trupper med drivmedel och olja i det här området, i synnerhet mot Charkiv som ju är hårt trängt. Så på en rad områden gör man en imponerande insats tycker jag.

Staden Charkiv ligger några mil in på den ukrainska sidan av gränsen.

Signaleffekt

Jonas Kjellén, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) säger att valet att attackera just en oljedepå skulle kunna handla om signaleffekten det ger med en stor brand och tydliga bilder därifrån. Han tror dock att den effekt attacken kommer att ge på de fortsatta striderna på grund av bränslebrist kommer att vara kortvarig.

– Än viktigare är att man tvingar Ryssland att lägga resurser på att skydda viktiga objekt nära gränsen, vilket binder upp stridskrafter och förmågor, säger han.

Med en attack mot ryskt territorium skulle Ukraina ta en väldigt stor risk enligt Jonas Kjellén. På filmklipp syns helikoptrar som ska ha flugit in ett antal mil över gränsen, flugit på låg höjd och skjutit med ostyrda raketer mot målen.

Passar narrativen

Händelsen passar in i både Rysslands och Ukrainas narrativ. Från rysk sida stämmer det med bilden av att Ryssland är angripet.

– Och den här typen av angrepp mot ryssarna kommer gissningsvis även att utnyttjas retoriskt i det ukrainska narrativet. Även om de inte skulle gå ut med det officiellt så får vi bilden av att det här är djärvt, skickligt och med precision, och det stärker ju vår uppfattning om att ukrainarna för en imponerande strid, säger Joakim Paasikivi.

– Man kan tänka sig att Ukraina vill göra något av det här propagandamässigt, i och med att det är moralhöjande. Just att det är en attack på ryskt territorium och inte stridshandlingar i Ukraina har en otroligt viktig inverkan på moralen, säger Jonas Kjellén.

Joakim Paasikivi tror inte att det är aktuellt att ryssarna kommer att använda sig av eventuella angrepp på ryskt territorium för att ändra sin krigföring.

– Jag tror inte att ryssarna behöver någon ursäkt längre. Det är bara att titta på Mariupol, på Charkiv och Tjernihiv. Den ryska krigföringsmodellen är ju fullständigt brutal när man försöker skjuta bort städerna framför sig helt urskillningslöst. Och från rysk sida har man använt alla vapen man har utom massförstörelsevapen, så hur man skulle trappa upp det här på grund av ett anfall mot oljedepån, det har jag svårt att se, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!