Belarus "kan användas för attack när som helst"

Belarus diktator går en balansgång mot Ukraina. Å ena sidan deltar Aleksandr Lukasjenko inte i kriget. Å den andra är han helt fokuserad på att hjälpa Ryssland.
–Med sitt agerande säljer han vårt land, bit för bit, till Kreml, säger oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja till TT.

Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja i Stockholm på tisdagen.

Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja i Stockholm på tisdagen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ukrainakriget2022-12-07 05:30

– Han betalar sina skulder till Putin, konstaterar Tichanovskaja, och syftar då på att ryskt stöd hjälpte Lukasjenko behålla kontrollen under de jättelika protesterna mot hans styre 2020.

TT: Innebär det att Belarus ökar sin roll i kriget just nu?

– Lukasjenkos roll, regimens roll, hans krigsbrott... Jag skulle säga att de ökar.

– Tiotusentals ryska soldater finns på plats, utrustning flödar in. Så Belarus kan användas för en ny attack på Ukraina när som helst.

"Inte fiender"

Men med folket är det annorlunda, menar Tichanovskaja. Och det gäller även soldaterna i Belarus armé.

– De vill inte kriga mot Ukraina. För dem är ukrainare inte fiender, som det är för ryssar, säger Tichanovskaja i en kort intervju då hon besöker Stockholm.

För att undvika ännu större missnöje måste alltså Lukasjenko-regimen hålla den egna militären utanför aktiv krigföring – och samtidigt visa stadigt och lojalt stöd för "storebror Ryssland" genom att ge den ryska krigsmakten fritt spelrum för anfall mot Ukraina.

När ryska och belarusiska soldater övar tillsammans är det "som en grupp, en armé", sade Lukasjenko när Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu kom på besök i Minsk den gångna helgen.

– Både våra officerare och era utbildar killarna, utbildar både belarusier och ryssar, sade han, enligt regimtrogna medier.

Efter kriget

Men det är alltså i övningar. Lukasjenko förstår att det kommer en tid efter kriget.

– Han vet att krigsbrotten inte kommer att gå ostraffade, säger Tichanovskaja.

– Det är därför han försöker sprida bilden: Vi är inte med i kriget, vi bara hjälper vår storebror.

Alla nära makten i Belarus är medvetna om dilemmat, vilket orsakar ytterligare slitningar.

– Folk runt honom är demoraliserade, de vet inte hur de ska ta sig ur denna situation.

Ett hårt slag för regimen var utrikesminister Vladimir Makejs plötsliga död i slutet av november. Han var en av Lukasjenkos närmaste män i flera decennier. Någon dödsorsak har inte angetts och såvitt känt var 64-årige Makej inte sjuk. Konspirationsteorier av allehanda slag har utbrutit om dödsfallet.

Utsatt för stress

Svetlana Tichanovskaja, som lever i exil på grund av förtrycket av oppositionella i Belarus, vill dock inte spekulera i hur Makej dog.

– Det finns många tänkbara skäl. Det kan också vara bara en hjärtattack, säger hon, och konstaterar torrt:

– Denne man har varit utsatt för hård stress sedan 2020. Det var han som tvingades skönmåla regimens brott inför världens blickar.

Men för läget i stort tror hon att dödsfallet varken gör till eller från. När TT frågar om regimen sitter lika säkert nu som för två veckor sedan vänder hon på perspektivet:

– Lukasjenko sitter lika osäkert nu som han gjorde 2020.

Fakta: Svetlana Tichanovskaja

Fram till våren 2020 var Svetlana Tichanovskaja en relativt obemärkt engelsklärare i Belarus.

I maj det året greps hennes make, demokratiprofilen Sergej Tichanovskij. Han hade tänkt ställa upp i presidentvalet, men när det blev tydligt att hans kandidatur inte skulle tillåtas av den diktatoriska regimen ställde hon upp i hans ställe.

Valet den 9 augusti vanns officiellt av den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko, men dömdes allmänt ut av omvärlden. Efteråt vågade Tichanovskaja inte stanna kvar i landet, utan verkar nu från Polen som oppositionsledare i exil.

Tillsammans med maken har den nu 40-åriga Tichanovskaja två barn.

Lukasjenko-regimen har dömt Sergej Tichanovskij till ett långt fängelsestraff. Han klassas av bland andra Amnesty som samvetsfånge.

Källa: AP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!