Biden: Vi får se om Ryssland fullföljer

Ryssland uppger att den militära aktiviteten kring Kiev i Ukraina ska minska. USA:s president Joe Biden vill nu se handling. –Vi får se. Jag läser inte in något i det innan jag ser hur de agerar, säger han på en pressträff.

USA:s president Joe Biden anser att det nu är upp till Ryssland att bevisa att man menar allvar. Arkivbild.

USA:s president Joe Biden anser att det nu är upp till Ryssland att bevisa att man menar allvar. Arkivbild.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

Ukrainakriget2022-03-29 20:54

Biden har talat i telefon med Frankrikes Emmanuel Macron, Tysklands Olaf Scholz, Italiens Mario Draghi och Storbritanniens Boris Johnson.

Ledarna var överens om att det ska vara fortsatt "kostsamt" för Ryssland att fortsätta "sina brutala attacker" i Ukraina, enligt ett uttalande från Vita huset. De underströk även behovet av humanitär hjälp till den belägrade och hårt ansatta staden Mariupol, rapporterar CNN.

Förhandlingar i Turkiet

Telefonkonferensen skedde efter att tisdagens fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina i Turkiet avslutats. Ryssland sade efter förhandlingarna att ett möte mellan de båda ländernas presidenter snart kan vara aktuellt och att den ryska framryckningen mot Kiev och Tjernihiv ska dras tillbaka.

– Vi får se om de fullföljer det de föreslår, säger Joe Biden på en presskonferens efter samtalet med de europeiska ledarna, enligt nyhetsbyrån AFP.

Biden betonar vikten av fortsatt hårda sanktioner mot Ryssland.

– Vi kommer att fortsätta att förse den ukrainska militären med kapacitet att försvara sig.

Macron i samtal med Putin

President Emmanuel Macron har under tisdagen återigen även pratat i telefon med Rysslands president Vladimir Putin.

Macron beskrev för Putin en hjälpinsats för invånarna i Mariupol som Frankrike planerar tillsammans med Turkiet och Grekland. Men utifrån Putins svar är en sådan insats just nu inte möjlig, även om den ryske presidenten "skulle tänka på det", enligt Macrons kansli, skriver AFP.

Samtidigt uppger Kreml att Putin sade till Macron att det krävs att de "ukrainska nationalisterna" lägger ned vapen i Mariupol innan "ryska styrkor tillåter någon slags akut humanitär hjälp".

Telefonsamtalet var Macron och Putins nionde sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari.

Enligt ukrainska myndigheter har över 5 000 civila dödats i Mariupol sedan anfallskriget inleddes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!