"Reservdieselaggregatet har 48 timmars kapacitet att elförsörja Tjernobyl NPP (kärnkraftverket). Efter det kommer kylsystem för förvaringsanläggningen för använt kärnavfall att stanna, och radioaktiva läckor kommer vara nära förestående", skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter.
Tonar ner
Men Christian Ekberg, professor i kärnkemi vid institutionen för kemi och kemiteknik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, tonar ner dramatiken.
– Jag har svårt att se att man skulle koka bort vattnet, säger han och syftar på det kylvatten som omger det uttjänta bränslet, som förvaras i bassänger i kraftverket.
Tjernobyl är sedan flera år tillbaka taget ur bruk och bränslestavarna har därför endast lite värme att avge. Rädslan, antar Christian Ekberg, grundar sig i att temperaturen ändå ska nå över 800 grader vilket skulle kunna leda till en vätgasexplosion. Så var fallet i kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan 2011.
– Men i det här fallet är det fråga om gammalt bränsle som inte är kapabelt att smälta på det sättet. Jag har svårt att se att man ska komma upp till 800 grader, ens utan kylning. Det är svinkallt i Ukraina just nu, det ligger snö på marken på de allra flesta ställen, säger Christian Ekberg.
Aktiv anläggning
Värre hade det varit om en aktiv kärnkraftsanläggning blivit utan ström, till exempel det ukrainska kärnkraftverket Zaporizhzhya som intogs av ryska styrkor förra veckan.
– Börjar de förlora kylningen där så har vi både härden och det relativt fräscha bränslet.
Jan Hanberg, enhetschef vid svenska Strålsäkerhetsmyndigheten, menar i likhet med Ekberg att riskerna inte är akuta. Han bedömer att det kommer att ta veckor eller månader innan eventuella problem uppstår.
"Om strömavbrottet pågår i mer än ett par veckor så behöver kylningen lösas på annat sätt, exempelvis med hjälp av diesel till dieselaggregat som redan finns på anläggningen", säger Jan Hanberg i ett pressmeddelande.