Flera länder utvisar rysk ambassadpersonal

Flera europeiska länder utvisar i en gemensam aktion rysk ambassadpersonal. Personerna pekas ut som underrättelseofficerare som verkat under diplomatisk täckmantel.

Belgien, Nederländerna, Irland och Tjeckien är de senaste europeiska länderna att utvisa rysk ambassadpersonal. Arkivbild.

Belgien, Nederländerna, Irland och Tjeckien är de senaste europeiska länderna att utvisa rysk ambassadpersonal. Arkivbild.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Ukrainakriget2022-03-29 16:23

Belgien och Nederländerna utvisar 21 respektive 17 personer. Irland skickar hem fyra personer och Tjeckien en person, Rysslands biträdande ambassadör i landet.

"Tillsammans med våra allierade begränsar vi Rysslands underrättelsenärvaro i EU", skriver Tjeckiens utrikesdepartement på Twitter.

"Hot mot nationens säkerhet"

Det nederländska utrikesdepartement säger i ett uttalande att den ryske ambassadören kallades upp under tisdagen för att få besked om utvisningarna. Personerna har utåt arbetat på ambassaden som diplomater men är enligt myndigheterna egentligen spioner som anses utgöra "ett hot mot nationens säkerhet".

"Underrättelsehotet mot Nederländerna är fortsatt högt. Rysslands nuvarande attityd gör i ett större perspektiv de här underrättelseofficerarna oönskade", skriver departementet i ett uttalande.

Belgiens utrikesminister Sophie Wilmès berättar att personal utvisas både vid Rysslands ambassad i Bryssel och generalkonsulatet i Antwerpen, skriver tidningen Le Soir.

– Beslutet är inte någon sanktion. Det är enbart kopplat till vår nationella säkerhet, säger Wilmès.

Beslut i samråd

Enligt Irlands utrikesminister Simon Coveney utvisas fyra ryssar som agerat på ett sätt som inte är i enlighet med "diplomatiskt beteende".

Länderna har fattat sina beslut i samråd. Nederländerna hänvisar även till tidigare utvisningar av rysk ambassadpersonal i USA, Polen, Bulgarien, Slovakien, Estland, Lettland, Litauen och Montenegro.

Polen utvisade i förra veckan 45 ryssar med hänvisning till att de var spioner.

"Utesluter inte åtgärder"

Svenska utrikesdepartementet skriver i ett mejl till TT att Sverige för en nära dialog med andra länder.

"Sveriges regering agerar och protesterar kraftfullt när rysk diplomatisk personal ägnar sig åt aktiviteter som bryter mot Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser. Vad gäller eventuella framtida utvisningar av rysk diplomatisk personal i ljuset av den ryska aggressionen mot Ukraina utesluter Sverige inga åtgärder. Vi för en nära dialog med andra likasinnade stater", skriver UD:s pressavdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!