Krim, Ukraina. Lördag. Bron som länkar samman Ryssland med Krim står i brand. Nyheten når det ryska försvarsdepartementet som byter ut ledningen för invasionskriget i Ukraina. Ny operativ chef blir 55-årige Sergej Surovikin.
– Han är känd som en ganska hänsynslös befälhavare, brysk mot underordnade och känd för sitt häftiga humör, säger Michael Kofman, chef för Rysslandsstudier vid CNA, ett försvarsforskningsinstitut baserat i Virginia, till The New York Times.
Han har lång stridserfarenhet från krigsinsatser i Tjetjenien och Tadzjikistan på 1990-talet samt från kriget i Syrien. Surovikin har tidigare varit ansvarig för ryska attacker i södra Ukraina och uppges ersätta Aleksandr Dvornikov, enligt tidningen.
Hyllas av hökar
Enligt överstelöjtnant Peter Lidén, som tidigare varit Sveriges försvarsattaché i Ukraina och nu undervisar på Försvarshögskolan, är konkurrensen alltid hård i den ryska försvarstoppen, men kanske särskilt nu. Enligt Lidén sticker Surovikin ut lite från de andra generalerna.
– Han har ett rykte om sig, precis som alla ryska generaler, att vara hårdför. De är alla machogeneraler men Surovikin hyllas även av ”hökar” som Wagnergruppens ledare för att genom hela sin karriär ha varit brutal mot även civila, till och med i Ryssland. Han har också en historik avseende korruptionsanklagelser, som han uppges ha avtjänat fängelsestraff för, och att han varit hård mot sina underställda.
Hård motoffensiv
Surovikins förband, i södra delen av Ukraina, har sedan sommaren mött en hård ukrainsk motoffensiv. Enligt Peter Lidén sätter man nu Surovikin i toppen för att sätta press på honom att prestera, men också för att visa att man agerar.
– När han ledde i de södra och sydöstra delarna av Ukraina, så byggde han initialt på tidigare lednings- och logistikstrukturer, som Ryssland haft i kriget där sedan 2014. Bytet bottnar även i att Kreml anser att hans företrädare, på den högre operativa nivån, har misslyckats.
Peter Lidén tror dock att den nye operative chefen kommer att behöva påvisa tydlig och snar förbättring, även om det kommer bli svårt.
– Det är svårt för någon att ta över nu. De har gjort vad de kan. Det han kan göra är mer av terrorbeskjutning och mer av samma sätt att kriga på som tidigare. Det ska bli väl så intressant att se vem som efterträder Surovikin i syd, där ju ockupationsmakten har ett svårt läge runt Cherson. Den taktiske chef han utser där kan få bära hundhuvudet.
Ingen skillnad
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som undervisar i militärstrategi vid Försvarshögskolan, tror inte heller att det kommer att bli någon skillnad i krigföringen. Surovikins expertis från flygvapnet innebär att det blir fler flygattacker framöver.
– Surovikin har en liknande bakgrund som Dvornikov med i princip samma utbildning och erfarenhet. Om Dvornikov var slaktaren i Syrien, så kan man säga att Surovikin enligt egen uppgift haft ansvar för gasattacker. Men jag tror inte det blir någon stor skillnad. Varför skulle det bli "bättre", om man behövde ersätta en person? säger han.
– I den ryska militära toppen går det inte att lösa problem genom att man ändrar i personalen. Det är ett systemproblem. De har problem med hur man leder förbanden. De har även haft problem med logistikproblem och personalförsörjning.
Samtidigt tror Paasikivi att Sergej Surovikin inte har kommit för att stanna.
– Om Ryssland inte plötsligt når stora framgångar, så kommer det att gå lika illa för Surovikin. De har lidit ett stort nederlag i Ukraina. Det finns flera personer som kan ta över, det kommer inte att ta slut.