Historiska Natovindar blåser i Finland

Finland har fattat det "historiska beslutet" att leverera vapen till Ukraina, meddelar regeringen. Även Norge sänder vapen till Ukraina.

Finlands premiärminister Sanna Marin, och landets försvarsminister Antti Kaikkonen meddelar på en presskonferens att man beslutat att sända vapen till Ukraina.

Finlands premiärminister Sanna Marin, och landets försvarsminister Antti Kaikkonen meddelar på en presskonferens att man beslutat att sända vapen till Ukraina.

Foto: Jussi Nukari/AP/TT

Ukrainakriget2022-02-28 19:36

Det handlar om 1 500 raketramper , 2 500 automatkarbiner, 150 000 patroner och 70 000 portioner fältransoner, enligt Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen.

– Det är ett historiskt beslut för Finland, säger statsminister Sanna Marin.

Finland har som Sverige ett partnerskap med militäralliansen Nato. Hittills har finländarna varit emot ett fullvärdigt medlemskap i Nato. Men grannen Rysslands attackkrig mot Ukraina har fått opinionen att svänga tvärt.

Enligt en mätning beställd av public service-bolaget Yle vill nu 53 procent av befolkningen se Finland i Nato. 28 procent är emot och 19 procent osäkra.

– Ett fullständigt historiskt och exceptionellt resultat. Förändringen är dramatisk, säger forskningsledaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet till AFP.

I januari visade en mätning publicerad i tidningen Helsingin Sanomat att 28 procent stödde ett Natomedlemskap medan 42 procent avvisade idén.

Även Norge sänder vapen till Ukraina, meddelade landets statsminister Jonas Gahr Støre på måndagskvällen.

Det rör sig om 2 000 pansarskott av modellen M72, som enligt Gahr Støre, ska levereras så fort som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!