Sipris rapport visar på en ökad oro i världen och även om den internationella handeln av större vapen har minskat med 4,6 procent jämfört med förra mätningen så ligger siffrorna fortfarande på en hög nivå – och upprustningen spås fortsätta, med tanke på den ryska aggressionen och invasionen av Ukraina.
"Stora variationer
Vapenexporten från USA och Frankrike ökade väsentligt, och importen till Europa ökade med 19 procent, östra Asien med 20 procent och Oceanien med 59 procent.
"Den ringa minskningen av globala vapenöverföringar döljer stora variationer i regionala trender. Även om viss positiv utveckling kunde noteras, som att den sydamerikanska vapenimporten nådde sin lägsta nivå på 50 år, bidrog de fortsatt höga nivåerna av vapenimport till Europa, Ostasien, Oceanien och Mellanöstern till en oroande upprustning", säger Pieter D. Wezeman, forskare vid SIPRI:s forskningsprogram för vapenhandel, i ett pressmeddelande.
Importen av vapen till Europa ökade med 19 procent under perioden 2017–2021 jämfört med perioden 2012–2016, med Storbritannien, Norge och Nederländerna som de största vapenimportörerna.
Väntas öka
Men importen av vapen till Europa väntas öka väsentligt under de kommande tio åren eftersom flera stora beställningar på större vapen, främst stridsflygplan, har gjorts från USA, enligt rapporten.
Ukrainas import av större vapen har de senaste åren dock varit mycket begränsad, trots en pågående konflikt
– Det är ju solklart att spänningar mellan Ryssland och de flesta europeiska länder har ökat väldigt mycket redan före invasionen av Ukraina. Tyvärr bidrar det till en ganska dyster prognos av säkerheten i världen, säger Pieter D. Wezeman till Ekot.