Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnade i söndags för att Ryssland förbereder ett anfall mot den historiska kulturstaden vid Svartahavskusten, ett uttalande som den amerikanska underrättelsetjänsten sedan tonade ner.
Läkare utan gränsers arbete i Odessa planerades dock långt innan uppgifterna spreds om att staden skulle vara Rysslands nästa mål, enligt Mego Terzian, ordförande för hjälporganisationens franska sektion.
– Det är inte anledningen till att vi är där, men även om inte en enda bomb inte faller över staden så är situationen extremt utsatt. Hälsosystemet har kollapsat i hela landet och läkemedelsleveranser från Kiev har stoppats, säger han.
Sjukhusen förberedda
I Odessa klarar sig sjukhusen i ett par veckor om staden attackeras och skadade civila ska tas om hand, uppger Mego Terzian som ingår i det team som undersökt det humanitära läget på plats. Tillräckligt med ukrainsk sjukvårdspersonal är fortfarande kvar i Odessa, beredd att arbeta.
– Det de vill ha hjälp med är att stärka deras lager med läkemedel och medicinsk utrustning, säger Terzian.
Under tisdagen säkrade Läkare utan gränser därför en plats nära gränsen till Moldavien där läkemedel och utrustning kan förvaras och skickas till städer i södra Ukraina. Ett permanent team med sjukvårdspersonal från organisationen ska även sättas upp för att bistå med vård av skadade civila.
Invånarna livrädda
Odessas invånare är livrädda, säger Mego Terzian. Kriget har inte nått staden men utegångsförbud på kvällar råder, affärer är stängda och sjukvården förbereder sig för en belägring.
– Det är en väldigt underlig och paradoxal situation i Odessa, säger Terzian.
Både ukrainare och moldavier är väldigt rädda, fortsätter han. Aldrig har den franska läkaren mötts av liknade svårigheter med att hitta någon som vågar följa med organisationen för att tolka.
– Jag är den enda rysktalade personen i vårt team så jag har också fått följa med i egenskap som tolk, säger Mego Terzian.
Enligt moldaviska myndigheter har omkring 120 000 människor flytt från Ukraina in i landet. Just nu arbetar Läkare utan gränser med att sätta upp hälsostationer vid gränsen. Mottagandet där har enligt Mego Terzian blivit bättre de senaste dagarna.
– I början var det kaotiskt, men nu kan man ta emot flyktingar på ett bättre sätt. Det är organiserat nu, säger han.