"Nato är bästa alternativet just nu"

Över hälften av finländarna vill nu gå med i Nato, enligt en opinionsundersökning. Många som ska med tåget på Helsingfors centralstation håller med. –Nato är det bästa alternativet just nu, säger 49-årige Peter Tammeniheimo.

Peter Tammeniheimo på Helsingfors centralstation.

Peter Tammeniheimo på Helsingfors centralstation.

Foto: Niklas Svahn/TT

Ukrainakriget2022-03-06 07:07

Det är knappt 17 mil till ryska gränsen från Helsingfors och sedan drygt tio mil till innan man når S:t Petersburg. Tågen mellan städerna går fortfarande och är en av få lättillgängliga vägar mellan Finland och Ryssland sedan luftrummet i Europa stängts.

Alltsedan grannen i öst invaderade och startade krig mot Ukraina har finländarna blivit mer positiva till försvarsalliansen Nato.

En undersökning gjord på uppdrag av Yle visar att stödet för Natomedlemskap är 53 procent. 28 procent är emot och 19 procent kan eller vill inte ta ställning i frågan.

Evelyn, 31 år, från Helsingfors, väntar på tåget på centralstationen i den finländska huvudstaden och hon har nyligen ändrat uppfattning.

– Ja, på grund av säkerheten som Nato ger. Bara för att ha stödet från andra europeiska länder.

Hon är samtidigt tvekande, det är långt ifrån ett lätt beslut, och beskriver närheten till Ryssland som en faktor.

Skicka ett budskap

Peter Tammeniheimo, också Helsingforsbo, är inte så oroad i nuläget och tycker definitivt att Finland ska ansluta sig.

– På grund av säkerheten, och att vi kan skicka ett budskap till världen att västländerna inte bryr sig om gränsen mot Ryssland.

– Jag kan inte se att Ryssland skulle attackera Finland men på grund av vår historia är Nato det bästa alternativet just nu, fortsätter Tammeniheimo.

TT: Varför tror du att Finland inte har gått med i Nato?

– På grund av våra politiker och vissa av dem är ganska blinda. Vi har många vänstertänkande politiker och jag är lite besviken över det. Jag tror att vi fått ett lite för bra intryck av vad Ryssland är.

Inte säker längre

35-årige Tuomas avlossar ett snabbt "ja" på frågan om vad han tycker, men när han ska utveckla varför ett finländskt Natomedlemskap vore bra dröjer svaret.

– Det är en försäkring, för man kan inte få någon försäkring när "the shit hits the fan". Man måste vidta försiktighetsåtgärder.

– Jag tror att vi har velat bevara den här relationen med Ryssland, eftersom Ryssland inte gillar Nato, och att då är allt lugnt. Jag är inte säker på att så är fallet längre, för vi såg vad som hände i Ukraina.

Flera som skyndar förbi på centralstationen är osäkra och tycker det är en svår fråga att svara på. De vill veta mer om vad ett Natomedlemskap skulle innebära bland annat i form av militära posteringar.

– Jag vet inte, det är väldigt svårt för jag känner att jag inte vet tillräckligt om Nato och vad det betyder för oss, militärt och vårt folk och allt. Och vad som händer i Ukraina och så vidare, säger Ritva som är i 80-årsåldern och ska resa hem till Hyvinkää, cirka fem mil norr om Helsingfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!