Premiärministertrio tillbaka i Polen

De tre europeiska premiärministrar som reste till Kiev på tisdagen har kommit tillbaka till Polen. Vid mötet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade Polens vice premiärminister Jaroslaw Kaczynski att fredsbevarande styrkor från Nato bör skickas till Ukraina.

Polens, Tjeckiens och Sloveniens premiärministrar har åkt till Kiev i Ukraina för att träffa president Volodymyr Zelenskyj.

Polens, Tjeckiens och Sloveniens premiärministrar har åkt till Kiev i Ukraina för att träffa president Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Ukrainas presidentämbetes pressavdelning/AP/TT

Ukrainakriget2022-03-16 00:14

Polens, Tjeckiens och Sloveniens premiärministrar reste under tisdagen till Ukrainas huvudstad Kiev för att bland annat träffa president Volodomyr Zelenskyj. Även Jaroslaw Kaczynski, Polens vice premiärminister och ledare för Polens regeringsparti Lag och rättvisa deltog.

– Jag tycker att vi behöver ett fredsbevarande uppdrag från Nato – eller till och med från en större internationell struktur – men ett uppdrag som ska kunna försvara sig och som ska verka på ukrainskt territorium, som är i detta land med godkännande av presidenten och Ukrainas regering, sade Kaczynski vid en presskonferens efter mötet på tisdagskvällen.

– Det här kan inte vara ett obeväpnat uppdrag.

"Restriktiva åtgärder"

Att gruppen kommit tillbaka till Polen meddelas på onsdagen av den polska regeringens talespersonen Piotr Müller på Twitter. Han uppger att premiärministrarna direkt efter att ha kommit tillbaka talade med EU:s rådsordförande Charles Michel.

"Vi måste vidta restriktiva åtgärder som svar på den ryska invasionen av Ukraina. Alla EU-länder har en viktig roll i detta uppdrag", skriver Müller.

Premiärministrarnas resa, uppenbarligen farlig, har väckt viss förvåning. Trion, med Tjeckiens premiärminister Petr Fiala, Polens regeringschef Mateusz Morawiecki och Sloveniens premiärminister Janez Jansa, bestämde sig för tåg då flyg eller helikopter är omöjligt. En bilresa tar runt sju timmar från gränsen till huvudstaden.

– Ni är inte ensamma. Våra länder står bakom er. Europa står bakom er, sade Tjeckiens Petr Fiala under pressträffen efter mötet.

"Europeiska värderingar"

Liknande budskap kom från de andra ledarna.

– Vi är här för er strid är också vår strid. Ni försvarar inte bara ert hemland, ni försvarar inte bara Ukrainas och Europas territorium. Ni försvarar också något som vi kallar fundamentala europeiska värderingar, sade Sloveniens Janez Jansa.

Polens regeringschef Mateusz Morawiecki uppmanade EU att snabba på processen för att Ukraina ska kunna bli en del av unionen.

– EU måste väldigt snabbt ge en kandidatstatus, mer än så, måste bjuda in Ukraina till Europeiska unionen, sade han.

Zelenskyj sade att han var tacksam för stödet:

– Med allierade som dessa kommer vi att vinna detta krig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!