Rysk FN-resolution stoppas – nämnde inte kriget

FN:s säkerhetsråd stoppade på onsdagen en rysk resolution om läget i Ukraina. Resolutionen nämnde inte att ett krig pågår i landet.

Tretton av medlemmarna i FN:s säkerhetsråd avstod från att rösta på en resolution från Ryssland.

Tretton av medlemmarna i FN:s säkerhetsråd avstod från att rösta på en resolution från Ryssland.

Foto: John Minchillo/AP/TT

Ukrainakriget2022-03-23 08:48

Ryssland gjorde ett nytt försök med en resolution där landet kallar kriget en humanitär åtgärd, "utan politisering". Ryske biträdande FN-ambassadören Dmitrij Poljanskij har sagt att västvärlden visar upp "sitt hyckleri" om länderna inte säger ja till en sådan resolution.

Den linjen fnyser USA:s ambassadör Linda Thomas-Greenfield åt.

– Det är Ryssland som är angriparen, det är helt samvetslöst av dem att tro att de kan lägga fram en humanitär resolution, sade hon inför mötet.

– Det Ryssland måste göra är att sluta kriga. Ryssland måste sluta attackera civila och tvinga folk på flykt, och sluta skapa en humanitär kris.

Ryssland fann stöd hos Kina, medan de övriga 13 andra medlemmarna i säkerhetsrådet markerade genom att avstå från att rösta.

Ryssland försökte få upp resolutionen till omröstning redan i förra veckan. Redan då stod det klart att Moskva inte hade en chans att få de nio ja-röster som krävs för att resolutionen ska gå igenom, och förslaget drogs tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!