Ryssland tvingat till "operativ paus"

De ryska styrkorna ser ut att ha kört fast på flera håll i Ukraina – och har tvingats till en operativ paus. I en "plan B" gräver de ryska styrkorna ner sig och minerar marken utanför Kiev.
–Det innebär att de tänker sig att stanna där länge, säger krigsvetaren Ilmari Käihkö.

Ukrainska soldater i utkanterna av Kiev.

Ukrainska soldater i utkanterna av Kiev.

Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Ukrainakriget2022-03-22 05:00

Snart en månad efter det att invasionen av Ukraina inleddes har kriget gått in i en ny fas.

Trots fortsatt hårda strider och omfattande attacker mot civilbefolkningen tycks den ryska offensiven på flera håll inte göra några avgörande framsteg.

Framryckningar sker fortfarande, framför allt i sydost kring Mariupol, men i norr kring huvudstaden Kiev ser de ryska styrkorna ut att mer eller mindre ha kört fast.

– I början hade man fart men när man mötte motstånd stannade offensiven av. Det är det som nu skett inte minst i norra Kiev-området, men även vid den södra fronten där man inte lyckats ta Mykolajiv, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.

Logistikproblem

Redan några dagar in i kriget stod det klart att Putins förmodade plan att genom ett blixtanfall tränga in i den ukrainska huvudstaden och avsätta statsledningen misslyckats. Nu dras de ryska styrkorna med omfattande logistikproblem.

– De har kommit så långt som deras underhållstjänst medger. På grund av egna tillkortakommanden har man inte lyckats bygga upp ett fungerande logistiksystem så att man kan fortsätta framåt, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

Ukrainsk militär har också varit framgångsrika i att störa den ryska försörjningen.

– De har gjort rätt djupa attacker mot logistikkedjorna, mot lastbilar och liknande. Vi vet att det inte går att kriga särskilt länge om man inte har ammunition, mat, drivmedel och så vidare. Det är en förklaring till att den ryska offensiven går trögare i dag – man saknar allt det här, säger Ilmari Käihkö.

Minerar mark

Tecken finns på att Ryssland förbereder ett långvarigt krig i Ukraina. Bland annat har internationella medier rapporterat att de ryska styrkorna gräver ner sig och bygger jordvallar, och även upprättar minfält, runt Kiev. Uppgiften om minorna kommer ursprungligen från Ukrainas generalstab.

– Det kan mycket väl vara så. Det är en rimlig åtgärd om man grupperar för försvar, det vill säga man avser att vara där under ett längre tag. Man är orolig för att ukrainarna ska agera, då gör man de försvarsförberedelser som behövs, säger Paasikivi.

Ukrainska styrkor har redan börjat göra lokala motoffensiver, enligt de båda experterna.

– Vi tenderar att glömma bort att det är två parter i ett krig. Den ryska oförmågan att fortsätta framryckningen har gett ukrainarna en ökad möjlighet att agera efter egen plan och börja föra striden mer offensivt, säger Paasikivi.

Kan hålla ut länge

Det är samtidigt oklart om Ryssland faktiskt har kapaciteten att lyckas omringa och belägra Kiev.

– Jag tror inte det. Ser vi på styrkeförhållandena så har ryssarna 30 000-50 000 man runt Kiev, som är en stor tremiljonersstad. Rent logistiskt går det inte, de ryska styrkorna räcker inte till, och stadsmiljöer är också en svår terräng för anfall, säger Joakim Paasikivi.

Når ryssarna inte en fullständig omringning betyder det att Kiev fortsatt kan få in förstärkningar i form av mat, vapen, ammunition och annat.

– Militärt kan de hålla ut väldigt länge, säger Ilmari Käihkö.

Han befarar dock att Mariupol kan komma att användas som ett avskräckande exempel av ryssarna.

– "Det här är vad som väntar om ni inte ger upp". Och Mariupol är inget vackert exempel. Om ryssarna börjar göra samma sak i Kiev vet vi inte hur länge det ukrainska motståndet orkar hålla ut.

Att rikta attacker mot civila behöver dock inte bryta motståndet – det kan lika gärna stärka det, säger han.

– Det är kanske för tidigt att säga hur det blivit men motståndet har i alla fall inte brutits än. Snarare har det ökat, säger Ilmari Käihkö.

Hur många ryska soldater som är insatta i Ukraina är svårt att veta. Före kriget bedömde underrättelsetjänster i väst att Ryssland placerat ut 200 000 soldater vid ukrainska gränsen. De flesta ska enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon vara inne i landet.

Paasikivi konstaterar att Ryssland inte har någon jättestor reserv att sätta in.

– Uppgifter finns om att ryssarna omgrupperar de "fredsbevarande" trupper som man har i utbrytarrepublikerna i Georgien och Armenien, och det tillsammans med de 16 000 syriska påstått frivilliga, som har vi inte riktigt sett än, tyder på att man har stora problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!