SVT:s reporter tillbaka i Ryssland

På grund av Rysslands nya censurlagstiftning valde SVT tidigare att hämta hem sina reportrar i landet. Nu har utrikeskorrespondent Bert Sundström återvänt till Moskva. –Jag kommer att rapportera från Ryssland precis som vanligt, men jag måste visa extra omsorg om de ryssar jag intervjuar, säger han.

SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström (mitten) har återvänt till Moskva för att rapportera om ett Ryssland med nya hårda censurlagar. Arkivbild.

SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström (mitten) har återvänt till Moskva för att rapportera om ett Ryssland med nya hårda censurlagar. Arkivbild.

Foto: Sören Andersson/TT

Ukrainakriget2022-03-23 08:30

SVT meddelade på tisdagskvällen att deras Rysslandskorrespondent Bert Sundström återvänt till Moskva för att rapportera om ett Ryssland som lyder under hård censurlagstiftning.

Den nya lagen, som förbjuder publicering av "falska nyheter" om den ryska militären, kommer påverka arbetet på plats mycket, berättade Sundström.

– Det gör ju att jag bör beskriva det som händer i Ukraina som “en speciell militär operation”, och det får jag då finna mig i att göra, för det är det man säger officiellt, sade han i SVT:s Aktuellt på tisdagen.

Ska rapportera som vanligt

På onsdagen förtydligande han sitt tidigare uttalande eftersom han förstått att det "kunde missförstås".

– Jag kommer att rapportera från Ryssland precis som vanligt, men jag måste visa extra omsorg om de ryssar jag intervjuar. Det är svårt att nu överblicka vilka risker ryska medborgare löper när de uttalar sig om kriget i Ukraina. Också inför en svensk tv-kamera, säger han till SVT.

– Självklart kommer jag att beskriva det som sker i Ukraina som ett krig.

Rysslands invasion av Ukraina och de åtstramade reglerna för vad som får publiceras om kriget skapar en spänning bland befolkningen, säger Sundström.

– Annars så kan jag förmodligen arbeta ute på gatorna hyfsat väl. Det är bara det att eftersom situationen är så pass spänd så är det nog få människor som vill ställa sig framför en kamera och ännu färre som vågar säga vad de på riktigt tycker.

Skickade hem reportrar

Då den nya lagen undertecknades av den ryske presidenten Vladimir Putin hotades medier som rapporterar om kriget med fängelse. Man bestämde då sig, precis som flera internationella medier, för att tillfälligt avsluta det journalistiska arbetet på plats och utvärdera läget.

Även amerikanska Bloomberg, österrikiska public servicebolaget ORF och kanadensiska CNC skickade samtidigt tillfälligt hem sina journalister från Ryssland. Brittiska BBC rapporteras ha återupptagit verksamheten.

Den ryska mediecensuren

Enligt den nya lagen riskerar den som "medvetet publicerar falsk information" om de ryska styrkorna upp till 15 års fängelse och böter.

Under mars månad har den ryska staten förbjudit både Facebook och Instagram i landet, detta eftersom moderbolaget Meta klassas som "extremistiskt". Även plattformen Youtube riskerar att förbjudas. Bolaget Google har dock ännu kvar sitt kontor i Ryssland.

Webbplatser för bland annat BBC, tyska Deutsche Welle och USA-stödda Radio Free Europe har tidigare rapporterats ligga nere i Ryssland. BBC gjorde då sin internationella del av nyhetssajten tillgänglig via krypteringsmjukvaran Tor på darknet, en del av internet där användarna är anonyma och svåra att spåra.

Inhemska nyhetsmedier, som radiostationen Moskvas eko, har också blockerats och därför lagt ner sina verksamheter.

Även innan kriget i Ukraina var pressfriheten i Ryssland begränsad. Det är nu också förbjudet för medier att beskriva invasionen av Ukraina som "krig", "offensiv" eller "invasion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!