Tv-demonstrant: Svåra dagar i mitt liv

En kvinnas protest mot kriget i Ukraina under en direktsänd rysk nyhetssändning får rättsliga påföljder. Efter böter och frisläppande hotas hon fortsatt av 15 års fängelse. –Det här är mycket svåra dagar i mitt liv, säger kvinnan om de senaste dygnen.

Mitt under en nyhetssändning tog sig en kvinna in i studion och höll upp en skylt med budskapet "Nej till kriget. Tro inte på propagandan. Här ljuger man för er".

Mitt under en nyhetssändning tog sig en kvinna in i studion och höll upp en skylt med budskapet "Nej till kriget. Tro inte på propagandan. Här ljuger man för er".

Foto: Kanal 1/Reuters/TT

Ukrainakriget2022-03-15 05:42

– Jag har varit sömnlös i två dagar, sade hon utanför rättssalen i Moskva där domen förkunnades. Hon berättade också för journalister att hon förhörts i över 14 timmar, skriver AFP.

Men i domstolen höll hon fast vid att hon var oskyldig, och sade:

– Jag är fortfarande övertygad om att Ryssland begår ett brott.

Under direktsändningen av en av Rysslands mest sedda nyhetssändningar på kvällen sprang kvinnan in bakom programledaren. Hon höll upp en skylt med texten "Nej till krig. Tro inte på propagandan. Här ljuger man för er".

Kvinnan arbetade själv på tv-kanalen och greps direkt.

Under tisdagen dömdes hon att betala 30 000 rubel – omkring 2 700 kronor enligt officiell växlingskurs – i böter för den video hon släppte på sociala medier där hon förklarade sin protest.

Kan straffas ytterligare

Enligt hennes advokat Daniil Berman riskerar hon långt hårdare straff om hon drabbas av brottmålsåtal och fälls för sin protest i nyhetssändningen – då kan hon dömas till upp till 15 års fängelse under nya ryska lagar, uppger AFP.

Ett sådant åtal är möjligt, men mindre troligt, enligt människorättsorganisationen Agora.

– Risken har minskat drastiskt efter dagens böter, säger Pavel Tjikov på Agora till The Guardian, och fortsätter:

– Att hon redan har fått ett snabbt straff antyder att det har gjorts en politisk bedömning att inte åtala henne för ytterligare brott.

"Nej till krig"

I Ryssland är nyheterna strikt kontrollerade och landet beslutade nyligen om fängelsestraff för upp till just 15 år för den som sprider vad som anses vara "falsk" information i syfte att misskreditera landets militärstyrkor.

Innan kvinnan genomförde kuppen publicerade hon ett videomeddelande där hon sade sig vara "djupt ångerfull" över att ha deltagit i Kremls propaganda och uppmanade ryssar att protestera mot kriget. "Det är bara vi som har möjlighet att stoppa den här galenskapen".

Händelsen har uppmärksammats i både internationella och ryska medier, men i Ryssland har budskapet på plakatet suddats ut för att inte riskera att bryta mot den nya lagen.

Zelenskyj tackar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackade kvinnan efter protesten.

– Jag är tacksam mot de ryssar som inte slutar försöka förmedla sanningen. Till de som kämpar mot desinformation och berättar sanningen, verklig fakta, för sina vänner och nära och kära, sade Zelenskyj i ett videomeddelande publicerat på Telegram.

– Och ett personligt tack till kvinnan som gick in i tv-studion på Kanal 1 med ett plakat mot kriget.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att han kommer att diskutera hur kvinnan kan skyddas mot Rysslands president Vladimir Putin.

– Vi kommer att inleda diplomatiska ansträngningar som syftar till att erbjuda skydd, antingen på ambassaden eller skydd genom asyl. Jag kommer att ha möjlighet vid mina nästa samtal med president Putin att föreslå denna lösning på ett mycket direkt och konkret sätt, säger Macron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!