Ukraina bakom Krimattack mot ammunitionslager

En ukrainsk drönarattack sprängde ett ryskt ammunitionslager på lördagen. President Volodymyr Zelenskyj säger på en internationell konferens i USA att "Krim ska återtas". Ryssland hävdar att "väst dödat en rysk journalist" i Zaporizjzja.

En attack mot ett ammunitionslager på Krimhalvön i onsdags.

En attack mot ett ammunitionslager på Krimhalvön i onsdags.

Foto: Viktor Korotayev/Kommersant publishing house via AP/TT

Ukrainakriget2023-07-22 18:16

Attacken mot ammunitionslagret på Krim innebar att invånare på en halvmils radie evakuerades, enligt den av Ryssland tillsatte guvernören Sergej Aksjonov.

Järnvägstrafiken stoppades tillfälligt på bron över Kertjsundet till följd av attacken, skrev Aksjonov på den sociala medieplattformen Telegram på lördagen.

Trafiken återupptogs sent på lördagen, åtminstone delvis, enligt ryska källor.

Krim, som i strid med internationell rätt annekterades av Moskva 2014, har varit en av skådeplatserna för bland annat attentat under det ryska anfallskriget i Ukraina. De senaste veckorna, under den pågående ukrainska offensiven mot invasionsstyrkorna, har attackerna ökat mot mål i regionen.

Ukrainsk militär, om än från icke namngivna källor, bekräftade sent på lördagen att man låg bakom attacken mot ammunitionsdepån.

Den militära inriktningen på Krim stod också tydlig när Ukrainas president höll ett videosänt tal på Aspen security forum i Aspen i den amerikanska delstaten Colorado på fredagen.

– Målet är att återförena Krim (till Ukraina)" sade Zelenskyj och framhöll vikten av att förstöra den ryska bron över Kertjsundet.

– Krimbron . . . används för att mata kriget med ammunition, och detta görs dagligen.

Rysk journalist stupad

I Zaporizjzja, där hårda strider rasar, säger rysk militär att en rysk korrespondent på plats dödats i samband med strider.

"En attack från ukrainsk militär som använde klusterbomber ledde till att fyra journalister skadades" skriver ryska armén i ett uttalande. Enligt invasionsarmén avled journalisten Rostislav Zjuravlev av sina skador vid evakuering.

Zjuravlev var utsänd av statligt kontrollerade nyhetsbyrån RIA Novosti, skriver AFP.

Ryssland hävdar att "kompetenta internationella organisationer . . . föredrar att blunda för dessa fasansfulla attacker", och att västländer är delaktiga i händelsen, skriver ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

En fotograf från tyska DW skadades av splitter från ryska klusterbomber i östra Ukraina, uppgav mediebolaget.

Polen kallar upp ryskt sändebud

Polens utrikesdepartement har "brådskande" kallat till sig Rysslands ambassadör. Anledningen är, enligt Warszawa, den ryske presidenten Vladimir Putins uttalanden, som Polen anser vara "provokativa".

Putin sade på fredagen att Polen när territoriella drömmar om områden i västra Ukraina och i Belarus. Uttalandet gjordes vid ett ryskt nationellt säkerhetsrådsmöte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!