Utnötningskrig väntar Kiev

Den ryska kolonnen utanför Kiev har delats upp. Artilleripjäser placeras ut och enligt analytiker väntar nu ett utnötningskrig mot miljonstaden.
–Det är fruktansvärda förhållanden som kommer att råda, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Barrikader blockerar huvudgatan utanför Majdantorget i Kiev.

Barrikader blockerar huvudgatan utanför Majdantorget i Kiev.

Foto: Felipe Dana/AP/TT

Ukrainakriget2022-03-11 08:46

Satellitbilder av områdena kring Kiev visar hur den över sex mil långa militärkolonnen åter börjat röra sig.

Kolonnen har tidigare varit hindrad att fortsätta på grund av havererade fordon kring Hostomel norr om huvudstaden – något de ryska styrkorna nu verkar ha löst, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria vid Försvarshögskolan.

– Men vi vet ännu inte hur många fordon som rullar, men har de nu fått loss den här proppen kommer förbanden att gruppera sig runt Kiev.

Rysk "standardmodell"

Nu väntar, enligt Paasikivi, den "standardmodell" ryssarna redan visat prov på i städerna Charkiv och Mariupol: Styrkorna sprider ut sig i utgångsläge för anfall och påbörjar artilleribeskjutning när de anser det lämpligt.

– Den klassiska ryska "mala ner byggnader framför sig", kommenterar han.

För detta använder ryssarna artilleriraketer med flack bana som skjuter sönder de yttersta byggnaderna till "grus", men också granatkastare med en hög bana som når ner mellan husen. Vidare används också större markrobotar, till exempel Iskander, som liksom granateld kan styras ner mot staden ovanifrån och med stor sprängkraft – men dålig precision – slå upp djupa kratrar. När den grövre beskjutningen är avslutad går marktrupper in.

– Ryssarna har en stark armé, så det är fruktansvärda förhållanden som kommer att råda inne i staden. Men har man fått förbereda ett försvar i en stad är det oerhört svårt att ta sig igenom det. Det är väldigt resurskrävande i både materiel och människoliv.

För att inta en stad brukar förhållanden 6:1 gälla, angriparna behöver alltså sex gånger fler soldater än försvararna.

Kiev – ett "fort"

I 3,5-miljonerstaden uppges nu hälften av medborgarna ha flytt medan staden förvandlats till ett "fort", för att använda Kievs borgmästare Vitali Klitschkos ord.

TT: Vi kommer alltså att se en utnötningsprocess?

– Det skulle jag tro, nu har de ukrainska försvararna haft lång tid på sig att förbereda sig och man vet med rimlig sannolikhet ungefär var ryssarna finns, säger Joakim Paasikivi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!