Zelenskyj: Jerusalem är rätt plats

Jerusalem är den rätta platsen för att hålla fredssamtal med Ryssland, anser Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Enligt Ryssland behöver Ukraina vara mer medgörligt för att något sådant möte ska bli aktuellt.

Människor följer Volodymyr Zelenskyjs tal på ett torg i Tel Aviv, Israel.

Människor följer Volodymyr Zelenskyjs tal på ett torg i Tel Aviv, Israel.

Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Ukrainakriget2022-03-21 04:19

Zelenskyj framträdde via videolänk i det israeliska parlamentet knesset under söndagen och uppmanade då Israel att sluta försöka förhålla sig neutralt till Rysslands invasion av Ukraina.

– Man kan medla mellan stater, men inte mellan gott och ont, sade Zelenskyj.

Israels premiärminister Naftali Bennett har hållit flera samtal med såväl Zelenskyj som Rysslands president Vladimir Putin sedan krigets utbrott. Den 5 mars höll han ett tretimmarsmöte med Putin i Moskva.

Israel har goda relationer till både Ryssland och Ukraina och Bennett har hittills uttryckt sig försiktigt. Landet har sänt humanitärt stöd till Ukraina, men inget krigsmateriel. Och det har inte heller lagt några sanktioner mot Ryssland.

"Om det är möjligt"

– Vi är tacksamma . . . för all hans ansträngning. Så förr eller senare kan vi inleda samtalet med Ryssland. Kanske i Jerusalem, säger Zelenskyj i ett inspelat meddelande som publicerades i sociala medier efter framträdandet i knesset.

– Det är den rätta platsen för att uppnå fred. Om det är möjligt.

Zelenskyj sade vidare att hans framträdande gjorde det svårt för Rysslands propagandamaskin, eftersom han "talade till knesset och hela nationen Israel . . . Ukrainas president, som i Ryssland anklagas för nazism".

Ryssland har motiverat sin invasion av Ukraina med att landet behöver "avnazifieras". President Volodymyr Zelenskyj är själv jude och har släktingar som dödades i Förintelsen.

"Mer samarbetsvilja"

Valet av mötesplats är en senare fråga, enligt Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov. Enligt honom måste Ukraina i första hand vara mer tillmötesgående.

– Någon som kan borde använda sitt inflytande över Kiev för att göra Kiev mer samarbetsvilligt och mer konstruktivt i dessa samtal, säger Peskov enligt Rysslands statligt styrda medier.

Tills dess är det inte heller aktuellt att införa något ytterligare eldupphör medan samtalen pågår, enligt Kreml. Ukrainas försvarsstyrkor – det Kreml förringar som "nationalister" – använder bara den tiden till att omgruppera, hävdar Dmitrij Peskov.

Från ryskt håll påstås fortsatt att det inte sker några attacker mot ukrainska städer utan endast mot militär infrastruktur, vilket inte stämmer.

Biden till Polen

USA:s president Joe Biden åker till Polen på fredag för att diskutera kriget och den humanitära krisen med landets president Andrzej Duda. Innan dess möter Biden under veckan ledarna för Nato, G7 och EU i Bryssel.

"Resans fokus kommer att vara att fortsätta samla världen till stöd för det ukrainska folket och mot president Putins invasion av Ukraina," säger Vita husets talesperson Jen Psaki.

Det finns inga planer på att Biden ska resa in i Ukraina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!