Ungernkännare om Orbánseger: "Kriget tung faktor"

Viktor Orbáns regeringskoalition tog en storseger i söndagens parlamentsval i Ungern – där kriget i Ukraina spelade en viktig roll för utgången, enligt Ungernkännaren Peter Karlsson. –Kombinationen av rädslan för kriget och för stigande priser gjorde att många osäkra väljare valde att rösta på Orbán, säger han till TT.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán, här på sin valvaka i söndags, tog hem en storseger i parlamentsvalet.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán, här på sin valvaka i söndags, tog hem en storseger i parlamentsvalet.

Foto: Petr David Josek/AP/TT

Ungern2022-04-04 18:02

När Viktor Orbán sent på söndagskvällen utropade sig till vinnare i landets parlamentsval innebar det inte bara att han får sitta en fjärde mandatperiod på premiärministerposten, utan även att Fidesz ställning stärks efter att partiet tillsammans med koalitionspartnern KDNP ökat sin röstandel från 49 till 53 procent.

En viktig orsak till det som i det närmaste kan betraktas som en jordskredsseger för regeringskoalitionen är det pågående kriget i Ukraina, enligt Peter Karlsson, förläggare på Norstedts, tillika Ungernkännare med familjeband till landet, som befinner sig på plats i Budapest.

– Kombinationen av rädslan för kriget och för stigande priser gjorde att många osäkra väljare valde att rösta på Orbán. Och vad gäller kriget är budskapet från Fidesz att det är en intern uppgörelse som man vill stå utanför, men att Zelenskyj provocerade fram det hela, säger han och fortsätter:

– De menar att man måste förstå att ryssarna vill skydda ”sina egna” – precis som ungrare vill skydda ungrare – men även att det är USA som står bakom Zelenskyj.

"Hävdar att oppositionen vill ha krig"

Mycket av Fidesz budskap under valrörelsen har också kretsat kring att landet med Viktor Orbán i ledningen ska värna sin egen säkerhet, enligt Peter Karlsson.

– - Det handlar om att man hävdar att regeringskoalitionen står för fred, medan oppositionen i stället vill ha krig och skicka ungerska pojkar och vapen till kriget, säger han och fortsätter:

– Jag var själv på en demonstration i lördags till stöd för Ukraina, där demonstranterna bland annat bar på lindade, blodiga dockor. Men på ungersk statlig tv sade man i stället att det var en demonstration som hållits för kriget – med syfte att dra in Ungern i konflikten.

Ytterligare en orsak till valresultatet kan vara att den ungerska ekonomin befinner sig i ett tufft läge – där frågan kring landets energiförsörjning blir alltmer aktuell, enligt Peter Karlsson.

– Inflationen är hög och priserna har redan gått upp tio procent sedan årsskiftet. Då frös man ändå bensinpriset redan i höstas, och man har också sänkt inkomstskatten för barnfamiljer, säger han och fortsätter:

– Och man talar ständigt om att det är relationen till Ryssland som garanterar tillförseln av gas och el. Elen kommer till stor del från ett eget kärnkraftverk, som med hjälp av Sovjetunionen byggdes på 70-talet, och vad gäller gastillförseln kommer 80 procent från Ryssland.

Oppositionen brokig samling

Oppositionen i söndagens val bestod av en brokig samling av sex sinsemellan väsensskilda partier, som enats bakom den gemensamma premiärministerkandidaten Péter Márki-Zay.

Under valkampanjen har man från koalitionens sida försökt att framhäva Orbáns nära vänskap med Vladimir Putin – som i ett uttalande under måndagen gratulerade den ungerske premiärministern till segern – i ofördelaktig dager.

Men att så mycket fokus lades på Viktor Orbáns person ledde också till att oppositionens program hamnade i skymundan, enligt Peter Karlsson.

– Väldigt mycket handlade om vad Orbán och Fidesz har gjort för fel och vad de har ljugit om – medan man inte berättade särskilt mycket om sitt eget program. Mest handlade det om att man "ville förändra saker", men under ett pågående krig i Europa och en ekonomisk kris i landet är folk inte intresserade av förändringar, säger han.

– Frågar du första bästa gubbe på gatan är det ganska troligt att han svarar att resultatet är bra för landet.

Peter Karlsson, förläggare och redaktör på Norstedts, tillika Ungernkännare med familjeband till landet – på plats i Budapest.
Peter Karlsson, förläggare och redaktör på Norstedts, tillika Ungernkännare med familjeband till landet – på plats i Budapest.
Fakta: Val i Ungern

Enligt de preliminära siffrorna från Ungerns valmyndighet fick regeringskoalitionen Fidesz-KDNP 53,3 procent av rösterna – vilket tillsammans med ett tyskspråkigt stödpartis enda plats ger över två tredjedelar av platserna i parlamentet, 136 av 199.

De sex oppositionspartier som gick gick ihop under namnet Enade för Ungern (EM) fick drygt 35 procent av rösterna och 56 platser i parlamentet. Högerextrema Mi Hazank (Vårt hem) ser ut att få sju platser.

Valdeltagandet låg på 69,5 procent.

Förutom att rösta fram representanter till parlamentet skulle ungrarna även ta ställning till ett omstritt lagförslag om att förbjuda "skildring av hbtq-personer för de under 18 år". Förslaget gick enligt österrikiska ORF inte igenom eftersom färre än 50 procent röstade i folkomröstningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!