När USA håller sitt nästa presidentval i november 2024 kommer Ungern att vara ordförandeland i EU:s ministerråd. Och regeringschefen Viktor Orbán håller redan nu tummarna för vem han ska få gratulera efter valet.
– Om president Trump vore president nu skulle det inte finnas något krig som drabbar Ukraina och Europa i dag, sade Orbán i sitt öppningstal i torsdags till deltagarna i den konservativa amerikanska CPAC-konferensen.
CPAC – Conservative Political Action Conference – samlades även i fjol i Budapest. Då gjorde dessutom Orbán några månader senare svarsvisit på ett CPAC-möte i Texas.
Lär av Ungern?
Kärleken mellan den allt mer högerkonservative Orbán och de ärkekonservativa i USA tycks vara ömsesidig.
– Om premiärminister Orbán någonsin skulle vilja ställa upp så tror jag att han kan bli vald till guvernör i Texas, sade CPAC-ledaren Matt Schlapp i sitt svarstal till premiärministern.
Han berättade också att CPAC tagit lärdom av just Ungern när det gäller att godkänna vilka journalister som ska få bevaka deras konferenser framöver.
– Vi bestämde oss för att göra "på ungerskt vis" och själva bestämma vilka som är rättvisa journalister och vilka som inte är det, sade Schlapp i sitt tal, som bland annat sändes i den ungerska nyhetskanalen Hir TV.
Pressad ekonomi
För Orbán och den ungerska regeringen är CPAC-mötet extra viktigt för att visa för medborgarna att man fortfarande har vänner runt om i världen. Det tidigare så täta samarbetet med grannländerna Tjeckien, Slovakien och Polen har knakat rejält det senaste året, främst på grund av Ungerns betydligt mer välvilliga syn på Ryssland i kriget i Ukraina.
Den ungerska ekonomin är dessutom hårt pressad av rekordhöga inflationssiffror.
Samtidigt håller EU-kommissionen inne mångmiljardbelopp i olika former av EU-stöd efter kritik mot bland annat bristfälligt antikorruptionsarbete och svagt oberoende inom rättsväsendet.
"Rätt riktning"
Så sent som i onsdags röstade det ungerska parlamentet igenom en rad nya lagar för att uppfylla EU-kraven.
Några pengar från Bryssel lär det ändå inte bli på ett bra tag.
– Det är ett steg i rätt riktning, men antagandet i sig kommer inte att vara tillräckligt. Vi måste också göra en bedömning av hur de (åtgärderna) implementeras, sade en EU-källa på en pressgenomgång i torsdags – och konstaterade samtidigt att de nya lagarna bara täcker in fyra av de 27 "milstolpar" som EU satt upp för utbetalandet.