Tigrean i Sverige: "Väldigt orolig"

Kriget i norra Etiopien har drivit tiotusentals människor på flykt. I Sverige svävar många tigreaner i ovisshet om vänners och familjemedlemmars öde, då kommunikationerna är brutna. –Vi vet inte om de lever eller inte, säger Haile Yibrah i Uppsala.

Flyktinglägret Um Rakuba i Qadarif i östra Sudan, dit många tigreaner har flytt undan striderna i Tigray.

Flyktinglägret Um Rakuba i Qadarif i östra Sudan, dit många tigreaner har flytt undan striderna i Tigray.

Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Uppsala2020-11-26 05:30

Dagligen kommer nya rapporter om flyktingströmmar över gränsen mellan Etiopien och Sudan. FN:s flyktingorgan och sudanesiska myndigheter uppger att minst 35 000 Tigraybor har flytt sina hem, och nu befinner sig i flyktingläger.

Inifrån Tigray är det däremot tyst. Både telefon- och internetförbindelserna ligger nere, och i Sverige växer oron bland svensktigreaner.

– Det är frustrerande. Folk bombas och dödas. Vi är mycket oroliga, vi vet inte vad som händer våra familjer, det är hemskt, säger 65-årige Uppsalabon Haile Yibrah, som till vardags arbetar som miljöinspektör.

Haile kom till Sverige 1983 och har nästan hela sin släkt kvar i Tigray. De flesta bor nära gränsen till Eritrea. Sedan kriget bröt ut har det varit omöjligt att nå dem, berättar han.

– Allt ligger nere. Telefonerna, internet, allt. Det finns ingen som helst kommunikation med Tigray. Vi vet inte om de lever eller inte, säger han uppgivet.

TT: Hur kommer kriget att påverka den humanitära situationen, tror du?

– Den lär bli värre. Allt är ju blockerat. Inga transporter kommer in, inga mediciner, det finns inget vatten och ingen el. Det är en humanitär kris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om