Vattenreservoaren Paso Severino, som förser över hälften av landets invånare med kranvatten, var förra veckan nere på 5 procent av sin kapacitet.
"Nederbörden den 26 maj gjorde att lagren kunde förlängas med en vecka. Situationen är dock fortfarande mycket kritisk", skrev det statligt ägda vattenverksföretaget OSE i en rapport i fredags.
Smakar salt
Som åtgärd har Uruguays regering beslutat att blanda vattenreservoarerna med saltvatten från Río de la Platas flodmynning, vilket har lett till att natrium- och kloridnivåerna nu överskrider hälsomyndigheternas maxgräns. Gravida kvinnor och personer med hjärt- eller njursjukdomar uppmanas att köpa mineralvatten, rapporterar flera medier.
– Det här är för en liten del av befolkningen, resten kan vara säkra på att det inte finns någon hälsorisk, sade folkhälsominister Karina Rando på en pressträff i början av maj.
Till följd av regeringens reform har stora protester brutit ut i landet.
– Det är inte torka, det är plundring, skanderade man under demonstrationer som hölls i Montevideo förra veckan.
Utbredd torka
Oppositionspolitiker och demonstranter menar att vattenbristen till stor del är en följd av dåligt ledarskap, korruption och storföretagens vattenförbrukning. Det finns sedan tidigare planer på att privatisera delar av vattenreningen i landet.
– Vi vill inte att vattnet ska vara en affärsverksamhet, människornas nödvändigheter ska inte vara vinstdrivande, säger Ernesto Spaizman, demonstrant och medlem i fackförbundet för tjänstemän vid Republikens universitet, till nyhetsbyrån AFP.
Läraren Paula Padilla, som även hon har deltagit i demonstrationerna, påpekar att låg- och medelinkomsttagare inte har råd att köpa det mineralvatten som nu krävs.
– Det är inte möjligt för alla, säger hon till AFP.
Uruguay är inte det enda landet i Sydamerika som lider av torka till följd av klimatförändringarna. Under de fyra sista månaderna av 2022 noterade regionen den lägsta nederbördsnivån på 35 år.
I januari utlyste den chilenska regeringen nödläge för jordbruket i regionen Magallanes i södra Chile. Och i Argentina kom man i mars fram till att den värsta torkan på över 60 år hade nått sitt slut.