Vattenkris i Uruguay efter lång torka

Över hälften av Uruguays 3,5 miljoner invånare saknar tillgång till kranvatten som lever upp till WHO:s standard och experter varnar för att det kan ta månader innan någon förbättring sker.

Varmvattenberedare lämnas in för reparation i Montevideo, Uruguays huvudstad. Mängden av klorider och slam i dricksvattnet har lett till att varmvattenberedarna slutar fungera. Arkivbild.

Varmvattenberedare lämnas in för reparation i Montevideo, Uruguays huvudstad. Mängden av klorider och slam i dricksvattnet har lett till att varmvattenberedarna slutar fungera. Arkivbild.

Foto: Matilde Campodonico/AP/TT

Uruguay2023-07-15 19:58

Tre år i rad av torka har nästan tömt den reservoar som förser området kring huvudstaden Montevideo med dricksvatten. För att undvika vattenbrist har vattenverksföretaget OSE sedan slutet av april tillfört bräckt vatten från floden Rio de la Platas mynning.

I början av maj hade natrium- och kloridnivåerna nått de gränsvärden som rekommenderas av Världshälsoorganisationen (WHO). Nu har nivåerna blivit dubbelt så höga, vilket lett till att vattnet smakar salt och luktar illa, rapporterar The Guardian.

Myndigheterna vidhåller att det bara är smak och lukt som påverkas och att vattnet fortfarande är tjänligt att dricka för det stora flertalet. Sårbara grupper som småbarn, gravida och sjuka har dock avråtts från att dricka kranvattnet.

Experter är oense om huruvida vattnet är att betrakta som tjänligt. Álvaro Mombrú, chef för kemifakulteten vid Universidad de la República, säger att han inte skulle rekommendera någon att dricka vattnet. Många invånare i det drabbade området verkar hålla med. Vid en mätning i maj sade 35 procent att de helt har slutat att dricka kranvatten.

Hoppet står nu till att höstregnen ska fylla på reservoaren och att inblandningen av bräckt vatten ska kunna minskas gradvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!