42 delstater stÀmmer Meta: Skadar ungas hÀlsa

42 amerikanska delstater stÀmmer Meta för att skada unga mÀnniskors psykiska hÀlsa. De menar att företagets plattformar agerat utstuderat för att göra unga personer beroende.

"Meta har skadat vÄra barn och tonÄringar, frÀmjat beroende för att öka företagens vinster", sÀger Rob Bonta, chef för Kaliforniens justitiedepartement. Arkivbild.

"Meta har skadat vÄra barn och tonÄringar, frÀmjat beroende för att öka företagens vinster", sÀger Rob Bonta, chef för Kaliforniens justitiedepartement. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

USA2023-10-24 21:50

33 delstater, dÀribland New York och Kalifornien, stÀmmer Meta i en federal domstol. Utöver det har nio delstater stÀmt Meta i respektive delstat.

"Meta har anvÀnt ny, kraftfull, teknik för att locka, engagera och slutligen fÀngsla unga och tonÄringar", gÄr det att lÀsa i stÀmningsansökan.

Delstaterna menar att motivet Àr att maximera företagets vinst och att Meta, upprepade gÄnger, har vilselett allmÀnheten om farorna med sina plattformar. De menar Àven att Meta, som Àger Facebook och Instagram, har dolt hur man "utnyttjar och manipulerar sina mest sÄrbara konsumenter".

– Barn och tonĂ„ringar lider av rekordhöga nivĂ„er av psykisk ohĂ€lsa och företag som Meta Ă€r ansvariga, sĂ€ger Letita James, chef för New Yorks justitiedepartement.

I ett uttalande sÀger Meta att man delar viljan att erbjuda "sÀkra, positiva upplevelser online" och att man redan har infört flera verktyg pÄ plattformarna för att hjÀlpa tonÄringar och deras förÀldrar.

"Vi Àr besvikna pÄ att man vÀljer denna vÀg istÀllet för att arbeta produktivt med företag inom branschen för att skapa tydliga, Äldersanpassade standarder för de mÄnga appar tonÄringar anvÀnder", lÀgger företaget till.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!