I nuläget står de stora länderna USA, Ryssland, Brasilien, Mexiko och Indien för över hälften av de nya dödsfall som rapporteras in, utifrån ett sjudagars genomsnitt, enligt Reuters. Delta är nu den dominerande varianten av viruset och den har, såvitt känt, spridit sig till 187 av Världshälsoorganisationens (WHO) 194 länder.
Knappt hälften av världens befolkning har fått en första dos vaccin, enligt Our World in Data, och fokuset på att få ut vaccin till fattigare länder har ökat på sistone. Samtidigt tampas en del av världens rikare länder med att få sin befolkning att ta sprutan.
Flest i USA
Trots att USA:s befolkning har kunnat vaccinera sig i nära ett halvår är uppskattningsvis omkring 70 miljoner personer fortfarande ovaccinerade.
I absoluta tal har USA i särklass flest dödsfall i världen, över 700 000 enligt universitetet Johns Hopkins sammanställning. Det är en ökning med 100 000 på tre och en halv månad, rapporterar nyhetsbyrån AP. Antalet döda i landet är fler än hela befolkningen i exempelvis Boston eller huvudstaden Washington DC.
Totalt har över 43 miljoner fall av smitta konstaterats i landet och de senaste dagarna har man sett en minskning i det dagliga antalet fall – från omkring 2 000 för en vecka sedan till 1 900 fall per dag nu.
– Det är goda nyheter att vi börjar se kurvorna dala. Men det är inte någon ursäkt för att strunta i frågan om att behöva vaccinera sig, säger smittskyddsexperten Anthony Fauci till AP.
Minst en spruta
Brasilien är tvåa i dödsfallen i absoluta tal, med ungefär 600 000 döda, och därefter kommer Indien med ungefär 450 000. Det sistnämnda landet var ett av de första att drabbas hårt av deltavarianten, men har gått från ett genomsnitt på 4 000 döda om dagen till färre än 300 allt eftersom vaccinationsarbetet rullar på.
Trots att landet har nästan 1,4 miljarder invånare har nästan hälften av de delar av befolkningen som har rätt till vaccin fått minst en spruta, enligt Reuters.
Enligt Sveriges statistik har 14 868 personer avlidit i sviterna av covid-19. I relation till befolkningen är det ungefär hälften så många som i Brasilien.