Abortfrågan engagerar läkare inför USA:s val

Abortstriden är en av de hetaste frågorna i USA:s mellanårsval i november. Det har fått många av landets läkare att ge sig in i valets slutspurt för att ta strid för aborträtten. –Vi läkare har alltid fått lära oss att vi ska vara opolitiska, men det går inte längre, säger Belinda Birnbaum som kampanjar för Demokraterna.

För Demokraterna har rätten till abort blivit en central fråga i mellanårsvalet sedan Högsta Domstolen rivit upp Roe mot Wade, som skyddade denna rätt på federal nivå.

För Demokraterna har rätten till abort blivit en central fråga i mellanårsvalet sedan Högsta Domstolen rivit upp Roe mot Wade, som skyddade denna rätt på federal nivå.

Foto: Mattias Lundblad/TT

USA2022-10-30 16:26

Reumatologen Belinda Birnbaum och akutläkaren Ben Abella ringer på dörren till en stor villa i Philadelphia-förorten Lower Merion. Det är söndagsförmiddag och gatorna ligger tomma. En man i övre medelåldern öppnar.

– Hej, jag heter Belinda och det här är Dan, vi är ute och knackar dörr för Demokraterna.

De söker mannens dotter, men hon är inte hemma. Mannen försäkrar att hon kommer att rösta i mellanårsvalet i november. Själv låter han bli.

– Det finns ingen anständighet i politiken längre, båda partierna är vidriga, säger han.

– Jag förstår, säger Belinda Birnbaum, och fortsätter:

– Vi är läkare och har bestämt oss för att vi måste ta ställning i det här valet för våra patienters skull. Ett av de viktigaste skälen till att vi är här ute idag är aborträtten.

Rev upp aborträtt

Mannen förklarar att han är för kvinnors rätt att välja om de vill göra abort, men han låter sig inte övertalas att rösta.

– Tänk på att abortfrågan inte bara är en fråga för kvinnor utan för dig som förälder också, säger Belinda Birnbaum.

– Du har en poäng, svarar mannen.

Belinda Birnbaum bestämde sig för att kampanja för Demokraterna efter att Högsta domstolen rev upp “Roe mot Wade”, den grundlagsskyddade rätten till abort, i juni.

– Vi läkare har alltid fått lära oss att vi ska vara opolitiska, men det går inte längre. Hotet mot våra patienters hälsa är för stort.

Nu försöker hon mobilisera väljare i Pennsylvania – en av valets jämnaste och viktigaste delstater.

Kampanjar för Demokraterna

Belinda Birnbaum och Ben Abella är medlemmar i en grupp med omkring 300 läkare som kampanjar för Demokraternas guvernörskandidat Josh Shapiro, som har lovat försvara rätten till abort i delstaten. Flera liknande rörelser har dykt upp runt om i landet. Ben Abella har noterat en kraftig ökning av yrkeskårens politiska engagemang inför valet.

– Abortfrågan har verkligen eldat upp läkarna, säger han.

Bland annat har läkarorganisationen Pennsylvania Medical Society, som brukar undvika politiska uttalanden, tagit ställning.

– Det finns en ilska över att politiker som saknar medicinsk kunskap lägger sig i och bestämmer hur läkare ska få arbeta, säger Ben Abella som knackar dörr klädd i blåa sjukhusbyxor.

I och med att Roe mot Wade föll är det nu upp till delstaterna att avgöra rätten till abort. I Pennsylvania är abort fortfarande tillåtet, men Doug Mastriano, Republikanernas guvernörskandidat, vill se ett totalförbud.

–  Om Mastriano vinner flyttar jag, säger Belinda Birnbaum.

Riskerar straffas

Hon varnar för att läkare kommer att lämna delstater där de riskerar att straffas för att hjälpa en patient att avsluta en graviditet, och att unga läkare som vill bilda familj kommer söka jobb på andra håll.

– Min arbetsplats får många ansökningsbrev från läkare från Oklahoma, där det är abortförbud.

Republikanernas kandidat till att bli delstatens senator är den kända tv-läkaren Mehmet Oz. Han har ett mildare tonläge i frågan än Doug Mastriano, men även han har sagt att abort är mord.

Demokraterna hoppas att abortfrågan ska motivera tillräckligt många väljare, framförallt kvinnor, att bege sig till vallokalerna och rädda partiets majoritet i kongressen.

Även abortmotståndarna i Pennsylvania laddar inför mellanårsvalet.

– Jag älskar Demokraternas reklamfilmer, de ger mig all information jag behöver, säger Nikki Bruni från Pittsburgh i västra Pennsylvania.

–  De har ofta budskapet “Doug Mastriano kommer förbjuda abort utan undantag”. Tack för upplysningen, nu vet jag vem jag ska rösta på, fortsätter hon och skrattar.

Plastmodell av foster

Hon står huttrande och ber med slutna ögon utanför en klinik i Pittsburgh en gråkall måndagsmorgon. Kliniken tillhör Planned Parenthood, en organisation som bland annat erbjuder sexualrådgivning och preventivmedel samt utför aborter. Nikki Bruni och andra medlemmar i den katolska antiabortorganisationen 40 Days of Prayer står här i skift från morgon till kväll. När abortpatienter dyker upp försöker de övertala dem att behålla barnet, men i dag syns inga till.

På ett bord har Nikki Bruni ställt upp en rosa plastmodell av ett foster av den storlek som de är vid 24 veckor – den senaste tillåtna tidpunkten för en abort i Pennsylvania.

– De mördar 3 000 barn där inne varje år, de bara kastas i soporna, säger hon.

På bordet har Nikki Bruni också en trave broschyrer från antiabortorganisationen Lifepac som guidar till vilka kandidater i valet som är tydligast abortmotståndare. Samtliga är republikaner.

– Att Roe mot Wade revs upp var en fantastisk gåva. Nu är det upp till Pennsylvanias medborgare att rösta för att få slut på aborterna, säger hon.

Reumatologen Belinda Birnbaum kampanjar för Demokraternas kandidater i valet.
Reumatologen Belinda Birnbaum kampanjar för Demokraternas kandidater i valet.
Fakta: Abortfrågan i mellanårsvalet

I mellanårsvalet, som hålls den 8 november, väljer amerikanerna representanter till kongressens två kammare: senaten och representanthuset. Dessutom ska guvernörer röstas fram i 36 delstater.

Demokraterna har majoritet i senaten och representanthuset. Men det parti som den sittande presidenten tillhör förlorar i regel platser i mellanårsvalet.

Abort har blivit en brännande fråga i mellanårsvalet. Detta eftersom Högsta domstolen i juni rev upp ett utslag från 1973, känt som Roe mot Wade, som garanterat att aborter är lagliga i hela landet.

Därmed är det upp till delstaterna att bestämma om rätten till abort. På flera håll i landet trädde genast lagar i kraft som förbjuder eller kraftigt begränsar tillgången till aborter. Hittills har abort förbjudits i 13 delstater.

62 procent av amerikanerna anser att abort ska vara lagligt under alla eller de flesta omständigheter.

57 procent är emot Högsta domstolens beslut att upphäva aborträtten.

50 procent av amerikanska väljare säger att Högsta domstolens beslut gör dem mer motiverade att rösta i mellanårsvalet i år.

Abortfrågan står i fokus i Demokraternas valkampanjer inför mellanårsvalet, och president Joe Biden har lovat försöka återinföra den nationella aborträtten om partiet behåller kontrollen över kongressens båda kammare.

Källor: Pew, Utrikespolitiska institutet, CNN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!