Abortfrågan lyfter Demokraterna till valsegrar

Abortfrågan har hjälpt Demokraterna att ta flera segrar i veckans delstatsval i USA. Bland annat har det republikanstyrda Ohio röstat för att säkerställa rätten till abort i delstatens konstitution.

Anhängare för ett ja till aborträtten i Ohios konstitution firar seger i tisdagens folkomröstning.

Anhängare för ett ja till aborträtten i Ohios konstitution firar seger i tisdagens folkomröstning.

Foto: Sue Ogrocki/AP/TT

USA2023-11-08 04:49

I och med tisdagens val blir Ohio den sjunde delstaten i USA där väljarna röstat för att skydda rätten till abort efter det att USA:s högsta domstol i fjol rev upp den aborträtt som garanterats genom Roe mot Wade-domen från 1973.

Frågan är viktig för Demokraterna, som hoppas att den ska ge energi till väljarna att hjälpa president Joe Biden i nästa års försök till omval.

Biden välkomnar

Resultatet i folkomröstningen i Ohio, där Donald Trump var starkast i presidentvalet 2020, välkomnas av president Joe Biden.

"I kväll röstade amerikaner återigen för att skydda sina grundläggande friheter – och demokratin vann", skriver president Biden i ett uttalande och understryker att väljarna avvisat försök från Trumpvänliga republikaner att införa "extrema abortförbud som sätter kvinnors hälsa och liv i fara".

Före folkomröstningen i Ohio har väljare i bland annat Kalifornien, Kansas, Kentucky, Michigan, Montana och Vermont röstat för att skydda eller nekat förslag som undergräver aborträttigheter i delstaterna.

Guvernör omvald

Och ett styrkebesked för att abortfrågan kan hjälpa Demokraterna kom även i Kentucky, som är en delstat där Trump vann stort i presidentvalet. På tisdagen valdes den demokratiske guvernören Andy Beshear om, efter en valrörelse där han dömt ut den republikanske utmanaren Daniel Camerons abortmotstånd som extremt.

Liknande framgångar på andra poster kom för Demokraterna och aborträttsprofiler i Pennsylvania och Virginia.

Nu dras slutsatser för fullt inför nästa års fullskaliga val, då Trump återigen väntas ställas mot Biden om presidentposten. Då ska även väljare i bland annat Arizona och Missouri rösta om liknande grundlagsskydd av aborträttigheter som Ohio nu godkänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om