Amerikanska städer sjunker – "långsam fara"

Marken under 25 av USA:s största städer sjunker, enligt en ny studie. En långsam fara, beskriver forskarna utvecklingen. "En av de största överraskningarna var att landsänkningen redan är så utbredd", skriver forskaren Leonard Ohenhen.

Houston är den stad som sjunker mest i USA. Arkivbild.

Houston är den stad som sjunker mest i USA. Arkivbild.

Foto: Michael Paulsen/AP/TT

USA2025-05-12 06:59

Forskarna har tittat på alla amerikanska städer med mer än 600 000 invånare. Städerna har undersökts med avancerade satellitberäkningar med en noggrannhet på 28 meter.

Forskarna konstaterade överraskat att 25 av städerna har en landsänkning i omkring två tredjedelar av sina områden.

"I nästan varje stad hittar vi sänkningsgrader som når uppemot en centimeter per år i vissa delar", skriver Leonard Ohenhen, forskare vid Columbia Climate School, till TT.

Värst är situationen i Houston i Texas, där 40 procent av området sjunker mer än en halv centimeter årligen. På vissa utsatta punkter är sänkningen i staden fem centimeter om året.

Koppling till grundvattnet

Städerna Forth Worth och Dallas i samma delstat är nästan lika utsatta, och delar av San Francisco, Las Vegas och Washington DC sjunker också. Problemen förvärras över tid och är något som måste tas på största allvar, enligt Ohenhen.

"Den undergräver i tysthet motståndskraften i översvämningsskydd, ökar dräneringskostnaderna och kan påskynda exponeringen av lågt belägna stadsdelar för kroniska översvämningar", skriver han.

I städer på kusten ökar utsattheten, när staden sjunker och havsnivån höjs.

"Översvämningsrisken ökar mycket snabbare än av bara klimatförändringarnas havshöjningar. Det accelererar tidslinjen för när städer står inför stora anpassningsutmaningar."

Orsaken till landsänkningen är främst att grundvattennivåerna sjunker när vatten pumpas upp. De hålrum som uppstår i sedimenten när vattnet försvinner kan så småningom kollapsa och pressas samman. Rör det sig om lerjord kan det vara svårt för marken att någonsin höjas igen, även om vatten skulle fyllas på.

Strukturella skador

Samtidigt pågår landhöjning på andra håll efter förra istiden. I lokala fall kan även snabbt påfyllande av vatten i mer grovkornigt sediment, exempelvis i närheten av vattendrag, göra att markytan pressas uppåt. I vissa städer både sjunker och stiger marken, vilket enligt forskarna kan innebära en extra stress på byggnader och infrastruktur.

"De synliga effekterna är sprickor och långsiktiga strukturella skador. Även om det är ovanligt med kollapser så kan de växande skadorna göra byggnader osäkra och öka underhållskostnaderna", skriver Leonard Ohenhen.

Studien publiceras i Nature Cities.

Fakta: Studien

Ett forskarlag i USA, Kanada och Nederländerna har med hjälp av så kallad inSAR-radar vid sentinel 1-satelliterna samlat in data från USA:s stora befolkningscenter mellan 2015 och 2021, för att se landhöjning respektive landsänkning med en noggrannhet på 28 meter.

Utifrån detta skapades kartor där förändringarna syns.

De studerade också hur uttag ur grundvatten och trender i grundvattennivåer, och en riskbedömning av byggnader genomfördes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!