Åtal för misslyckat hjulspring över Atlanten

En man i 50-årsåldern försökte färdas från USA till de brittiska öarna genom att springa över Atlanten i ett hemmagjort ekorrhjul. Men Reza Baluchi misslyckades och åtalas nu i Miami.

Reza Baluchi med ett ekorrhjul för persontransport över oceaner i ett försök 2016. Arkivbild.

Reza Baluchi med ett ekorrhjul för persontransport över oceaner i ett försök 2016. Arkivbild.

Foto: Jim Rassol/AP/TT

USA2023-09-07 20:04

En orkan var på väg, och ekorrhjulet var tveksamt färdmedel.

Det tog USA:s kustbevakning fem dagar att rädda Baluchi då han gjorde motstånd och hotade räddningsmanskap. På torsdagen åtalades Baluchi i en federal domstol i Miami.

Atlantspringaren upptäcktes omkring 60 sjömil från ön Tybee i delstaten Georgia då kustbevakningen granskade den då annalkande orkanen Franklin. Resan med England som mål ansågs vara "en manifesterat farlig färd" enligt kustbevakningens personal.

Men när kustbevakningen försökte ta hand om Baluchi svarade han med att en bomb fanns ombord. Han hotade också att skada sig själv med en kniv, enligt tjänstemannen Michael Perez beskrivning i rättsinlagan.

Efter flera dagars försök tvingades kustbevakningen skicka nödproviant till den trilskande Baluchi för hans överlevnad. Först på femte dagen, den 1 september, kunde man få med honom till Miamis hamn.

Det var inte första gången som Baluchi försökt sig på resa med ekorrhjul över oceaner. Ett försök gjorde 2014, därefter förbjöds han att försöka igen. Det bröt Baluchi mot, 2016 och 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!