Biden efter domslut om Obamacare: "En seger"

Försök att lägga ned en allmän sjukförsäkring, kallad "Obamacare", i USA har stoppats i Högsta domstolen. "En stor seger", säger president Joe Biden om beslutet.

Dåvarande president Barack Obama skrev under "Obamacare" 2010, en av hans största politiska segrar. Arkivbild.

Dåvarande president Barack Obama skrev under "Obamacare" 2010, en av hans största politiska segrar. Arkivbild.

Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

USA2021-06-17 16:48

HD avfärdar flera republikanska delstaters anspråk på att skrota lagen om tillgänglig vård, Affordable care act eller "Obamacare", vårdreformen som forne president Barack Obama införde och som sätter vissa krav på hur försäkringsbolagen tillhandahåller sjukförsäkringar åt amerikaner.

President Joe Biden, som var Obamas vicepresident när reformen kom till stånd kallar domstolens beslut för "en stor seger för det amerikanska folket" och för de som "var i akut risk att förlora sin sjukvård mitt under en pandemi", rapporterar Reuters.

Trumps löfte: riv upp

Även Obama kommenterar att domslutet "visar att lagen för tillgänglig sjukvård är här för att stanna".

Republikanska lagstiftare är däremot inte lika nöjda och säger enligt AFP att beslutet "inte ändrar det faktum att Obamacare misslyckats med att göra vad man utlovat och skadar hårt arbetande amerikanska familjer".

Reformen har varit kontroversiell eftersom den från början krävde att varje amerikan som inte har en sjukförsäkring riskerar att betala extra i ett slags vite eller skatt. Personer som redan hade sjukförsäkring när lagen kom till 2010 kunde i många fall se sina premier bli dyrare till följd av reformen, vilket också kritiserats. Motståndare till vårdreformen har även hävdat att den i slutändan leder till dyrare sjukvård av sämre kvalitet.

Obamas efterträdare Donald Trump hade som vallöfte att riva upp vårdreformen och ansåg att kravet på sjukförsäkring inte var förenligt med den amerikanska konstitutionen. Trump lyckades 2017 driva igenom en lag som tog bort den straffavgift som den utan försäkring riskerade att få, men kravet om att varje amerikan skall ha en försäkring kvarstod.

Konservativa röstade för

Sedan Donald Trumps mandatperiod består Högsta domstolen av en klar majoritet republikanskt tillsatta domare. Trots det avfärdade sju av nio domare delstaternas anspråk på att förklara försäkringskravet som icke-konstitutionell.

De två motstridiga domarna, Samuel Alito och Neil Goruch, som tillsattes av Trump, tillhör båda den mer konservativa falangen av domstolen.

"Ingen kan undgå att imponeras över till vilken grad denna domstol är villig att försvara Affordable care act", kommenterar Alito om domslutet.

Obamacare har med detta beslut överlevt tre prövningar i Högsta domstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!