Biden: Har ni ingen skam i kroppen?

Långdistansduellen om Texas kritiserade vallag blir allt mer dramatisk – och president Joe Biden har ilsknat till.
–Har ni ingen skam i kroppen, dundrar han med adress till motståndarpartiet Republikanerna.

USA:s president Joe Biden talar om den grundlagsskyddade rösträtten, en fråga som blivit central för hans styre.

USA:s president Joe Biden talar om den grundlagsskyddade rösträtten, en fråga som blivit central för hans styre.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

USA2021-07-14 13:47

Frågan kom under ett tal om "den helgade" rösträtten i Philadelphia. I det rackade presidenten ner på vad han kallar väljarförtryck och försök att sabotera valprocesser. Detta med hänvisning till 28 vallagar som antagits i 17 delstater och ytterligare nära 400 lagförslag som anses begränsa rösträtten, rapporterar webbtidningen Politico.

– Vi kommer att be mina republikanska vänner i kongressen, i delstater och i städer att stå upp för Guds skull och hjälpa till att förhindra detta samlade försök att underminera våra val och den helgade rösträtten. Har ni ingen skam i kroppen, frågade presidenten.

Begränsar minoriteter

De nya vallagarna anses särskild drabba minoritetsväljare, som oftare lever i ekonomiskt utsatthet och har svårt att ta ledigt för att gå och rösta på dagtid – och som brukar stödja Demokraterna.

– 2000-talets Jim Crow-attacker är verkliga. Vi kommer att utmana dem med kraft, sade Biden med hänvisning till de kritiserade historiska lagarna som syftade till att upprätthålla segregationen mellan svarta och vita i USA.

Men samtidigt som talet hölls röstade delstatssenaten i Texas huvudstad Austin igenom en omtvistad vallag, som bland annat förbjuder drive-in-röstande och dygnet runt-röstande och gör det svårare att poströsta.

Republikanerna hävdar att den säkrar framtida vals integritet och gör att risken för valfusk minskar. Det argumentet lär klinga väl hos Donald Trumps anhängare som i stor utsträckning tro på expresidentens falska påståenden om att han förlorade presidentvalet på grund av fusk.

Inga giltiga beslut

Men de 57 demokraterna i Texas delstatskongress har förhindrat att lagen blir verklighet – åtminstone i nuläget. De är förvisso i minoritet, men genom att fly till Washington DC har de gjort det omöjligt att fatta giltiga beslut i den andra kammaren, representanthuset, där vallagen inte behandlats ännu. För legitima beslut krävs nämligen att minst två tredjedelar av de 150 ledamöterna närvarar.

Sannolikt är det inte en hållbar strategi i långa loppet. Texasdemokraterna kan inte vara hemifrån för alltid och delstatens republikanske guvernör Greg Abott har hotat med att utlysa nya parlamentariska sessioner om och om igen samt med gripanden. Och rasande republikanska kollegor talar om uteslutning ur utskott. Men i nuläget träffar gruppen demokratiska högdjur i huvudstaden och vädjar till kongressen där att anta en federal valreform.

– Såvitt jag vet har Texaspolisen inte rätt att (gripa några) utanför Texas, säger gruppledaren Chris Turner till tidningen The New York Times.

Fakta: Texas

Texas utgör USA:s södra spets och gränsar mot Mexiko. Det är den näst största delstaten till ytan efter Alaska. Texas kallas "The lone star state", den ensamma stjärnans delstat, med hänvisning till stjärnan på dess flagga.

Delstaten är ungefär 1,5 gånger så stor som Sverige och har nästan tre gånger så många invånare (29 miljoner). De största städerna är Houston, San Antonio och Dallas, samt huvudstaden Austin.

En stor del av de dödsstraff som verkställts i USA de senaste årtiondena har verkställts i Texas. Invånarna har också en långtgående laglig rätt att använda dödligt våld i försvarssyfte.

Ett amerikanskt talesätt är att "allting är större i Texas".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!