Biden: Hjälpa Ukraina är värt vad det kostar

USA:s president Joe Biden säger att det har varit värt att hjälpa Ukraina, även om amerikaner på hemmaplan – och möjligtvis han själv – får betala ett högt pris.

Joe Biden vid en intervju med nyhetsbyrån AP.

Joe Biden vid en intervju med nyhetsbyrån AP.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

USA2022-06-17 02:41

Joe Biden säger i en intervju med AP att han alltid varit tydlig med att USA skulle tvingas betala ett högt pris för att hjälpa Ukraina i kriget mot Ryssland.

– Det här kommer inte att vara kostnadsfritt, men alternativet att inte göra något var värre, säger han.

Bland annat betalar amerikaner med dyrare bensin och andra varor, och möjligtvis Biden själv rent politiskt.

– Det handlar inte om min politiska överlevnad, det handlar om vad som är bäst för landet.

Han frågar sig vad som skulle hända om Nato vände ryggen åt en rysk aggression där 100 000 soldater invaderar för att som han uttrycker det "ockupera och utplåna ett helt folks kultur", och i ett större globalt perspektiv vad det skulle skicka för signaler till Kina – som inte gör någon hemlighet av att man vill att Taiwan ska bli en del av landet – och Nordkorea, som utmanar med vapenskrammel.

– Jag är rädd att det som skulle hända härnäst är att du skulle se kaos i Europa, säger Biden.

Alternativet hade också inneburit ett större hot mot närliggande länder som Polen och Tjeckien, enligt den amerikanske presidenten.

– Anledningen till att Putin sade att han skulle gå in (i Ukraina) var för att han inte ville att de skulle gå med i Nato. Han ville ha en sorts "finlandisering" av Nato. Han fick en "Natofisering" av Finland i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!