Biden invigde demokratimöte: "Går åt fel håll"

Demokratin är på tillbakagång i världen. Det var Joe Bidens budskap när han invigde toppmötet för demokrati. –Det här är brådskande, säger USA:s president.

Mötet initierades av USA:s president Joe Biden. Arkivbild.

Mötet initierades av USA:s president Joe Biden. Arkivbild.

Foto: Charlie Riedel/AP/TT

USA2021-12-09 10:52

I sitt öppningsanförande under torsdagen manade han världens ledare till att hålla ihop och visa vad demokratin har att erbjuda.

– Det vi ser runt om i världen pekar mot att utvecklingen går åt fel håll, säger Biden.

Efter anförandet är torsdagens plan att hålla slutna plenum under Bidens ledning följt av ett plenum lett av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Sedan följer öppna seminarier som går att följa online, där världsledare diskuterar bland annat hur världen ska återuppbyggas mer demokratiskt efter covidpandemin och hur korruption ska motverkas.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) intar talarstolen under toppmötets andra dag på fredag för att prata om mänskliga rättigheter.

Men redan i början av veckan smygstartade flera av de sammanlagt 111 deltagande länderna programmet med flera evenemang.

I måndags höll Sverige, med utrikesminister Ann Linde (S) i spetsen, ett evenemang om hbtq-frågor tillsammans med Kap Verde och USA.

Och under onsdagen ledde Sverige, med Magdalena Andersson som representant, en programpunkt om kvinnors roll i demokratins utveckling tillsammans med USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!