Biden jämförde Xi med diktatorer

Kinas president Xi Jinping visste inte att en kinesisk spionballong hade blåst ur kurs och in över USA, enligt USA:s president Joe Biden. Så kan det vara "för diktatorer", tillägger han.

USA:s president Joe Biden i Kalifornien.

USA:s president Joe Biden i Kalifornien.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

USA2023-06-21 04:28

– Anledningen till att Xi Jinping blev väldigt upprörd när jag sköt ner den där ballongen med två skåpbilar fulla med spionutrustning var för att han inte visste att den fanns där, sade Biden under ett insamlingsevenemang i Kalifornien på tisdagen.

Biden fortsatte:

– Nej men jag är seriös. Det är det som är den stora pinan för diktatorer, när de inte vet vad som hänt. Det var inte meningen att den skulle ta sig dit, den blåste ur kurs.

"Extremt löjligt"

Den amerikanske presidentens ordval väcker internationell uppmärksamhet. Givetvis också i Kina.

– Kommentarerna från amerikanskt håll är extremt löjliga och ansvarslösa. De strider allvarligt mot grundläggande fakta, diplomatisk praxis och Kinas politiska värdighet, säger Mao Ning, talesperson för det strikt partistyrda landets utrikesdepartement.

– De utgör en öppen politisk provokation.

Bidens franka ordval ses som oväntat eftersom det kom dagen efter det att USA:s utrikesminister Antony Blinken träffade Xi Jinping och flera andra högt uppsatta ledare i Peking.

Tar tid att tina upp

Vid evenemanget i Kalifornien talade Biden också om Blinkens Kinabesök. USA-presidenten tror att Kina vill "ha en relation igen", men tillade att en sådan diplomatisk utveckling "kommer att ta tid".

– Det som är väldigt viktigt är att han är i en situation nu där han vill ha en relation igen, sade Biden om sin kinesiske kollega.

Blinkens besök var det första av en amerikansk toppdiplomat sedan 2018. Mötet har prisats av båda sidor som en framgång i de frostiga diplomatiska förbindelserna.

Besöket hade ursprungligen planerats till februari, men ställdes in med några dagars varsel sedan USA skjutit ned den misstänkta kinesiska spionballongen över amerikansk mark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!