Biden: Möjligt möta Xi Jinping i San Francisco

USA jobbar på att, om möjligt, få till ett möte mellan president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping i november.

USA:s president Joe Biden skulle ha en möjlighet att träffas i november igen, planering pågår, ett år efter deras senaste möte öga mot öga vid G20-mötet på Bali i Indonesien (bilden).

USA:s president Joe Biden skulle ha en möjlighet att träffas i november igen, planering pågår, ett år efter deras senaste möte öga mot öga vid G20-mötet på Bali i Indonesien (bilden).

Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA2023-10-07 04:36

Enligt uppgift i amerikanska medier undersöks möjligheterna att ordna en träff mellan de två i samband med det redan planerade Apec-mötet i San Francisco den 11-17 november. Där väntas tjugotalet länder i Asien och runt Stilla Havet delta, däribland USA och Kina.

– Det finns inget bestämt om något möte, men det vore en möjlighet, säger Biden till reportrar i Washington när han får frågor om ett eventuellt möte med Xi Jinping där.

Kina har ännu inte meddelat om presidenten ens kommer till Apec-mötet. Xi Jinping hoppade så sent som i september över G20-mötet i Indien där han kunde ha träffat Biden.

Det är snart ett år sedan de båda möttes öga mot öga, då i anslutning till G20-mötet på Bali i Indonesien. Relationerna mellan de två länderna är inte de bästa. Kinas upprepade och upptrappade markeringar mot Taiwan, som Kina betraktar som en del av Kina och som USA har varnat Kina för att attackera, är en stötesten. En annan är Kinas brist på avståndstagande från Rysslands attack på och invasion av Ukraina.

I fråga om handel gnisslar det också – USA har till exempel stoppat export av datachip till Kina. Flera ansatser har gjorts från båda håll, fast under presidentnivå, att tina upp relationerna. Ett möte på högsta nivå skulle kunna bidra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om