Blinken vill att USA återvänder till Unesco

USA bör åter bli medlem i FN-organet Unesco. Det anser utrikesminister Antony Blinken som uppmanar USA:s kongress att betala 150 miljoner dollar för att åter ingå i FN:s kultur- och utbildningsorgan.

USA:s utrikesminister Antony Blinken vid utskottsutfrågning i USA:s senat.

USA:s utrikesminister Antony Blinken vid utskottsutfrågning i USA:s senat.

Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

USA2023-03-22 23:36

Anledningen är, enligt Blinken, att Kina har en alltmer dominerande roll i Unesco som bland annat diskuterar regler för artificiell intelligens.

– Unesco arbetar med regler, normer och standard för artificiell intelligens. Där vill vi vara med, sade Blinken när han presenterade det amerikanska utrikesdepartementets budgetförslag för ett senatsutskott.

USA drog tillbaka det ekonomiska stödet till Unesco sedan FN beslutat att den palestinska myndigheten skulle få rätt att ingå som medlem 2011. Fram till dess hade USA stått för omkring 22 procent av Unescos budget.

Förre presidenten Donald Trump valde att helt lämna FN-organet då han ansåg att Unesco var fördomsfull mot Israel.

– Jag anser att vi bör ingå i Unesco, inte som en present till Unesco men för att det som pågår i Unesco faktiskt har betydelse. För närvarande är Kina den enskilt största bidragsgivaren, medan USA inte ens sitter med vid bordet, sade Blinken till senatens utrikesutskott.

Förslaget om att betala 150 miljoner dollar, motsvarande omkring 1,55 miljarder kronor, finns med i den budget som USA:s president Joe Biden föreslår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!